Idi na sadržaj

Vesti iz sveta zdravlja


Preporučene poruke

Vakcina protiv kokaina?

vakcina-v.jpg

Američki naučnici razvili su vakcinu koja izaziva stvaranje antitela protiv kokaina. Antitela uništavaju kokain pre nego što stigne do mozga, pa njegovo konzumiranje nema efekta. Nakon uspešnog testiranja na miševima, naučnici najavili ispitivanje vakcine na ljudima.

Istraživači sa njujorškog medicinskog fakulteta WCMC (Weill Cornell Medical College) uspeli su da razviju vakcinu protiv kokaina, objavili su francuski mediji.

Radi se o modifikaciji virusa gripa koji je usmeren na proizvodnju jedinjenja veoma sličnog kokainu.

Tokom ispitivanja obavljenog na miševima, ubrizgavanje tog modifikovanog virusa u vidu vakcine je kod njih dovelo do proizvodnje antitela protiv kokaina.

Nakon nekoliko dana od ubrizgavanja, kod miševa je došlo do veoma brze imunološke reakcije na antitela koja uništavaju kokain u krvi, dok on još nije uspeo da prodre u mozak, tako da njegovo unošenje više nije imalo nikakav efekat.

Rezultati prve faze ispitivanja pokazali su da je vakcina delotvorna, ali sada je potrebno obaviti testiranje na ljudima, najavili su naučnici.

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Potvrđena štetnost veštačkih zaslađivača

slatkisi.jpg

Aspartam, supstanca koja se koristi kao veštački zaslađivač različitih proizvoda, izaziva brojne zdravstvene smetnje. Trudnice koje piju gazirane napitke povećavaju rizik od prevremenog porođaja za 29 odsto.

Dva istraživanja, jedno dansko i jedno italijansko, potvrdila su štetnost aspartama, supstance za bojenje i zaslađivanje prehrambenih proizvoda, na deklaracijama označenog kao E951.

Dansko istraživanje, obavljeno na 59.334 trudnica, pokazalo je da prekomerna upotreba zaslađenih gaziranih napitaka, koji su veštački obojeni, povećava opasnost od prevremenog rođenja bebe za 29 odsto u odnosu na prosek.

Konzumiranje po jednog gaziranog napitka dnevno moglo bi da poveća opasnost od prevremenog porođaja za 27 odsto, a po dva ili tri za 35 odsto, rezultati su ispitivanja objavljenog u American Journal of Clinical Nutrition.

Drugo istraživanje, koje je sprovedeno u Italiji, odnosilo se samo na aspartam. Ono je pokazalo da kod miševa koji su izloženi toj hemikaliji dolazi do razvoja raka jetre i pluća.

Ispitivanje je sproveo Centar za istraživanje raka u Bolonji.

Aspartam je čak 200 puta slađi od saharoze, odnosno šećera koji koristimo u svakodnevnoj upotrebi u domaćinstvima.

Po ukusu je najpribližniji šećeru u odnosu na druge veštačke zaslađivače, s tim što njegova slatkost traje mnogo duže u odnosu na običan šećer.

РТС

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ruski naučnici na tragu vakcine protiv HIV-a

Vakcina-box.jpg

Vakcina sa četiri različite komponente HIV-a uspešno prošla laboratorijsko testiranje, a u toku je prva faza ispitivanja njenog dejstva na ljude. Grupa ruskih stručnjaka koja je razvila vakcinu tvrdi da je revolucionarni koktel bezbedan i da bi mogao da pospeši imunost na virus.

Velika brzina širenja virusa humane imunodeficijencije (HIV) i alarmantno veliki broj zaraženih u Rusiji gotovo da je primoralo tamošnje medicinske stručnjake da rade na razvoju vakcine protiv opake bolesti koja odnosi na hiljade života godišnje.

Tim naučnika sa Medicinskog fakulteta u Sankt Peterburgu uspeo je da napravi vakcinu prilagođenu lokalnim virusima u koju mnogi polažu veliku nadu.

Pošto je, testovima na životinjama, utvrđeno da je vakcina bezbedna, prva faza ispitivanja njenog dejstva na ljude počela je pre dva meseca.

U kliničkim testiranjima učestvuje 21 zdrav dobrovoljac. Njima se ubrizgavaju različiti koncentrati vakcine, koja u sebi sadrži četiri različite komponente virusa.

Te komponente ne mogu da se hemijski spoje i izazovu zarazu, već samo njihovo prisustvo u organizmu treba da pospeši imunost na virus.

Šef razvojnog centra za vakcinu protiv side, Andrej Kozlov, ističe da je razvoj vakcine u Rusiji počeo još 1997. godine.

„U proteklih 13 godina prevazišli smo veliki broj naučnih i tehnoloških prepreka. Odabrali smo pravi sastav vakcine. Glavna razlika u odnosu na slične vakcine u svetu jeste u tome što mi koristimo gene izolovane iz varijante virusa, koja je specifična za Rusiju", objasnio je profesor Kozlov naglasivši još jednom značaj prilagođenosti vakcine lokalnim virusima.

Veliki uspeh, ipak, nije došao bez brojnih prepreka.

Kako navodi koordinatorka testiranja vakcine protiv side, Tatjana Krasnoselskaja, mnogi su odbili da učestvuju u eksperimentu na sam pomen HIV-a.

„Ta reč prirodno izaziva strah. Uopšteno govoreći, ipak se stav prema virusu znatno promenio u poslednje vreme. Ljudi su postali tolerantniji, a ako se na kraju vakcina bude proizvodila, biće to revolucionarna stvar", naglasila je Tatjana Krasnoselskaja.

Od uspeha vakcine zavisi ne samo buduća demografska, već i ekonomska slika Rusije. Dok populacija postaje sve starija, broj zaraženih HIV-om nezadrživo raste.

Ruska država za suzbijanje epidemije side izdvaja tri miliona dolara godišnje, mada stručnjaci procenjuju da je za uspešan odgovor na problem ovakvog obima potrebno 25 puta više novca.

Međutim, tim u Sankt Peterburgu je, i u takvim uslovima, uspeo da obezbedi sredstva za sve faze istraživanja.

„Očekujemo 100 dobrovoljaca u drugoj fazi, a u narednoj možda i više hiljada predstavnika rizičnih grupa. Broj testiranih osoba mora da bude veliki da bismo dobili realne, statistički proverene podatke'', objasnila je koordinatorka testiranja Tatjana Krasnoselskaja.

Ukoliko se pokaže uspešnom, genetski modifikovana vakcina mogla bi da bude puštena u proizvodnju za dve-tri godine.

Što pre, to bolje, upozoravaju stručnjaci, jer u Rusiji od side i njenih posledica umre između 30.000 i 40.000 osoba godišnje.

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo jedne veoma zanimljive vesti..

Ne preterujte sa zaštitom od sunca!

zastita-od-sunca-v.jpg

Britanski stručnjaci upozoravaju da bi veća učestalost rahitisa kod dece mogla da bude posledica preterane upotrebe proizvoda za zaštitu od sunca. Zaštita neophodna, ali kada je reč o preparatima visokog faktora budite umereni!

Pažnju britanskih stručnjaka privukao je neobičan slučaj 12-godišnjakinje iz letovališta Sandaun na ostvru Vajt.

Kod devojčice je otkriven početni stadijum rahitisa, a utvrđeno je da je oboljenje posledica stalnog korišćenja krema za zaštitu od sunca.

Tajler Etril počela je da se žali na bolove u nogama posle dve ortopedske operacije koje je imala pre tri godine i koje nisu u vezi sa sadašnjom dijagnozom.

Roditelji su više puta tražili lekarsku pomoć, ali se lečenje pokazalo bezuspešnim.

Stručnjaci bolnice u Sautemptonu su tek u novembru prošle godine uradili analize na deficit vitamina i utvrdili nedostatak aktivnog oblika vitamina D.

Vitamin D se aktivira u organizmu pod dejstvom ultravioletnih zraka, a ostrvo Vajt je jedan od britanskih regiona sa najviše sunca.

Međutim, pokazalo se da je devojčicina majka, inače medicinska sestra, sunčanim danima redovno pri šetnji mazala njenu kožu kremom sa visokom zaštitom od ultravioletnog zračenja sa faktorom 50.

To je dovelo do deficita vitamina D i, kao posledica, javio se rahitis, objavljeno je na sajtu Lenta.ru.

U Velikoj Britaniji je u porastu broj dece obolele od rahitisa, bolesti za koju se verovalo da je eliminisana pre više od 80 godina.

Iako najavljuju dodatna istraživanja, tamošnji stručnjaci savetuju građane da se štite od štetnog dejstva sunčeve svetlosti ali da ne preteruju u korišćenju krema, već da tokom centralnog dela dana izbegavaju sunčanje i kožu štite i laganom odećom dugih rukava i nogavica i šeširima.

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Porazavajuce statistike..

Kod ginekologa na poziv

SRBIJA je na prvom mestu u Evropi po broju žena, obolelih od raka grlića materice. U našoj zemlji, ovo je, među malignim tumorima, drugi po učestalosti obolevanja. Svaka četvrta žena, koja se razboli, umre od ove bolesti, u najvećem broju slučajeva zato što tumor nije otkriven na vreme.

Profesor dr Vesna Kesić, rukovodilac Centra za prevenciju raka grlića materice, ističe da je od presudnog značaja podizanje svesti žena o značaju redovnih kontrola. U Srbiji, nažalost, tek svaka peta žena odlazi kod ginekologa. Poruka ovogodišnje Nedelje prevencije - „Budi brža“ - treba da podstakne na blagovremene preglede.

- Cilj nam je da svaka od 2.246.000 žena, koliko ih ima u Srbiji, bude pozvana na preventivni pregled - kaže dr Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva zdravlja. - Sledeći korak u tom pravcu je nacionalni dogovor, kojim će se obezbediti da ginekolozi obavezno pozivaju svoje pacijentkinje na takve kontrole.

Po rečima profesorke Kesić, cilj Srbije kad je borba protiv raka grlića materice u pitanju, nije običan, takozvani oportuni skrining, nego - organizovani. On podrazumeva da, na kućnu adresu, svakoj ženi stigne poziv gde i kada da dođe. Tako će, u periodu od tri godine, kompletna odrasla ženska populacija biti pregledana. To postoji u samo devet evropskih zemalja. Uvođenje takvog skrininga traje i po desetak godina.

- Preduslov je otvaranje Nacionalne kancelarije, koja će biti u Institutu za javno zdravlje, kao i 15 citoloških laboratorija širom Srbije - kaže profesorka Kesić. - Oformljen je Centar za rak grlića materice, u okviru kog se stiču podaci vezani za takozvane prekanceroze, odnosno, stanja pre nastanka tumora. U okviru Centra, sprovodiće se i kontrola kvaliteta obavljenih operacija... Veoma je važno da se obezbedi da žena, posle postavljanja dijagnoze, precizno zna gde treba da ide dalje.

Kad se na grliću materice otkriju ćelije koje prethode nastanku tumora, prevencija je potpuna, ističe dr Kesić. U fazi malog tumora, operativni zahvati mogu ženi da očuvaju sposobnost da rađa. Rak grlića, koji nije premašio dva centimetra, skoro je sasvim izlečiv, uz radikalniju operaciju i dodatne tretmane. Ukoliko se, međutim, on proširi na okolna tkiva, hirurško lečenje je isključeno, pacijentkinja se upućuje na zračenje i hemoterapiju, a ishod je neizvestan. U poodmakloj fazi, stopa preživljavanja je 70 odsto.

Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da ova bolest ne daje simptome, sve dok se ne razbukti. Kad dođu bolovi i krvarenja, teško se može računati na pozitivan ishod. Budući da, od pretkanceroznih promena do nastanka tumora, prođe i više od decenije, blagovremeni pregledi i te kako mogu da sačuvaju život.

KONTROLE OD 19.

- Najvažnije je da žene redovno odlaze na pregled - upozorava dr Đurđa Kisin, načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta „Batut“. - Odmah po dostizanju pune polne zrelosti, sa navršenih 19 godina, devojke treba da krenu na kontrole i da redovno idu - najređe svake druge godine. U starosnom dobu od 15 do 60 godina, žena treba barem jednom godišnje da posećuje svog ginekologa.

ČETVRTINA UMRE SVAKE godine, u Evropi oboli 600.000 žena, a 30.000 ih umre. Godišnje u Srbiji, rak grlića materice, otkrije se kod više od 1.300 žena, a četvrtina obolelih umre. Podaci, izneti na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, povodom evropske Nedelje prevencije, opominju da sa borbom protiv ove bolesti treba svim snagama da se uhvatimo u koštac - ocenjuje dr Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva zdravlja. Simonović dodaje da su, u okviru programa „Srbija protiv raka“, izdvojena značajna sredstva za skrining-programe, a da svaka žena starosti od 25 do 69 godina, ima pravo na kompletan besplatni godišnji ginekološki pregled.

vecernje novosti

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Porazavajuce statistike..

:hmm:

Nikad mi neće biti jasne žene koje ne prihvataju nužnost i potrebu redovnih kontrola kod ginekologa... Imam sijaset koleginica na poslu koje od porođaja nisu išle na kontrolu i pronalaze raznorazne izgovore da to i dalje ne čine :blink: . Za mene je to sasvim normalna i redovna stvar poput odlaska kod zubara i nema tu šta da se odlaže... Mislim da je tu prvenstveno reč o razvoju samosvesti kod žena i njihovoj pravilnoj edukaciji i informisanosti o potrebi i nužnosti redovnih pregleda...

Na žalost, još uvek veliki broj žena oboleva i umire od malignih oboljenja upravo zbog tog razloga - jer odlaze na kontrolu tek kada primete da nešto nije u redu...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Metod za rano otkrivanje sepse

lajpcig-box.jpg

Institut „Fraunhofer“ kod Lajpciga

Trovanje krvi koje je smatrano bolešću prošlosti i te kako je prisutno i u modernom svetu. Šanse za preživljavanje bile su 50 odsto zbog kasnog dijagnostikovanja, ali je tim naučnika iz Lajpciga razvio novu metodu kojom se sepsa otkriva neuporedivo brže.

Sepsa, ipak, nije bolest prošlosti i ovaj vid trovanja krvi veoma je čest u razvijenoj Zapadnoj Evropi, dok je u siromašnim zemljama prava pošast.

Radio Dojče vele prenosi da mnogi sepsu dobiju baš u bolnicama, ali i da je sada razvijen metod za njeno rano otkrivanje.

U Nemačkoj godišnje 60.000 ljudi umre od trovanja krvi, a mnogi među njima umiru od sepse koju neretko zarade baš tokom operacija.

Kada se sepsa ustanovi, šanse za preživljavanje su svedene na 50 odsto, što znači da polovina obolelih umre, jer se sepsa kasno dijagnostikuje pa je i tretiranje gotovo nemoguće.

Istraživači Instituta „Fraunhofer" kod Lajpciga razvili su novu metodu kojom se sepsa otkriva neuporedivo brže.

Oni koriste nanometarske čestice oksidovanog gvožđa, kaže dr Dirk Kulmajer sa Instituta za imunologiju.

Prema njegovim rečima, pomoću magneta se nekoliko minuta pomeraju čestice kroz krv, tako da se mogu pronaći i izolovati bakterije i virusi.

Međutim, kako dodaje Kulmajer, nije sve tako jednostavno, jer oko 30 vrsta bakterija i sedam vrsta gljivica koje izazivaju sepsu nisu prirodno namagnetisane, ali postoji način da se privuku.

Tako je moguće vrlo rano otkriti sepsu i to već kada se u krvi bolesnika nađe stotinak bakterija.

U poređenju sa novom, starije metode otkrivaju bolest tek posle dva dana kada se bakterije umnože i kada je često prekasno.

analiza.jpg

Prototip testa koji će se koristiti

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Promena vremena razara san

Vreme-v.jpg

Prelazak na zimsko ili letnje računanje vremena remeti prirodni ritam sna i budnosti, što organizam veoma teško podnosi. Potrebne su i do četiri sedmice da se adaptiramo na ranije ustajanje, a smanjena produktivnost i odraslih i dece prisutna je na svim poljima.

Vodeći nemački hronobiolog Til Roneberg već dugo vremena zalaže se za ukidanje prelaska na zimsko i letnje vreme u celom svetu, smatrajući da pomeranje kazaljki na časovnicima ima izuzetno štetne posledice po organizam.

Prelazak na letnje vreme, za nemačkog biologa specijalizovanog za oblast fenomena bioloških ritmova, predstavlja nedopustivo mešanje u prirodni ritam sna i budnosti.

Na osnovu mnogobrojnih eksperimenata, Roneberg dokazuje da taj, kako kaže, kolektivni dogovor da radno vreme počinje jedan sat ranije, veoma negativno utiče ne samo na subjektivno osećanje ljudi, već i na njihovu produktivnost.

Za usklađivanje unutrašnjih časovnika sa socijalnim pri prelasku na letnje ili zimsko vreme potrebno je najmanje tri do četiri nedelje, objašnjava nemački naučnik.

Opasniji po organizam od toga je samo rad u smenama, kada se dan menja za noć, a noć za dan.

Takvu dinamiku, međutim, diktiraju potrebe proizvodnje, a prelazak na letnje vreme je potpuna besmislica, zaključuje Roneberg.

Potrebe za snom, kao i vreme za uspavljivanje i buđenje su individualni i u velikoj meri genetski određeni, ukazuje u svojoj knjizi Wie wir ticken (Kako rade naši unutrašnji satovi) vodeći nemački hronobiolog.

Roneberg, koji je vodio istraživanja u Nemačkoj, Španiji, SAD, Indiji i Brazilu i analizirao detaljne informacije o 80.000 stanovnika na tri kontinenta, smatra da je uvreženo mišljenje da su oni koji ne ustaju rano lenjivci beznadežno zastarelo, i verovatno odgovaralo stvarnosti kada se većina stanovništva bavila poljoprivredom na predindustirjskom nivou.

Oko 60 odsto Evropljana ubraja se u takozvani noćni tip, što znači da ležu kasno, a kasno i ustaju, što nije uvek i moguće.

Unutrašnji, biološki sat mora da se usklađuje sa socijalnim, tako da zbog odlaska na posao ili u školu svi moraju ranije da ustaju, bez obzira na to kada su otišli na počinak. Posledice su poznate - otežana koncentracija, razdražljivost, brzo zamaranje, teže podnošenje fizičkog, umnog i emocionalnog opterećenja.

Iako bi se reklo da bi ranijim odlaskom na spavanje problem bio rešen, dužina sna nije najvažnija, ističe Roneberg.

Nema jedinstvenog dnevnog ritma

Ukoliko je san u koliziji sa genetski određenim bioritmom, slična korekcija režima sna i budnosti nije od pomoći.

San je kopleksan proces: usporavaju se refleksi, postepeno se snižava temperatura tela i hormonska aktivnost, strukturišu se međućelijski procesi. Ukoliko do buđenja dolazi protiv volje organizma u neželjeno vreme, sve kreće naopako.

Osim toga, pravilan san (i budnost) zavise od mnogo više faktora, nego samo pripadnost ranoraniocima ili noćnim pticama. Stepen umora, uzrast, pol, način života, godišnje doba, tvrdi nemački hronobiolog, imaju veoma važnu ulogu.

Ističući da raniji odlazak u krevet ignoriše bioritmičku specifičnost uzrasta, Til Roneberg navodi da nije u pitanju disciplina već biologija, te da je nemoguće odrediti univerzalan, za sve jedinstven ritam sna i budnosti.

Kod muškaraca i žena, na primer, dnevni ritam se ne menja jednostavno sa uzrastom, već su promene različite i retko se podudaraju.

Autor knjige, šaleći se, ukazuje da se upravo time može objasniti zbog čega se zreli muškarci često žene mladim devojkama. Velika je verovatnoća da će unutrašnji časovnici muškaraca od 40 do 45 godina i žena od 30 do 35 godina biti usklađeni.

Još jedan faktor u podešavanju naših unutrašnjih časovnika igra ključnu ulogu, a to je prirodna svetlost. Čak i u sobi sa lusterima, osvetljenost ne premašuje par stotina luksa, dok je na ulici kišovitog dana nivo osvetljenosti 1.000 luksa, a sunčanog čak 100.000. Poznato je svima da se leti lakše budimo nego zimi.

Uprkos tome, i u tom slučaju postoje određene nijanse. Svako narušavanje prirodnog ritma, koji reguliše režim sna pogoršava stabilnost našeg unutrašnjeg časovnika, odnosno celog organizma.

Rusija ukida ukazno vreme

Posle 30 godina od uvođenja, Rusija odustaje od prakse prelaska sa letnjeg na zimsko vreme i obrnuto, potvrdio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev, navodeći da od jeseni ove godine u toj državi neće biti vraćanja kazaljki.

Medvedev je uveren da je neophodnost prilagođavanja pomeranju kazaljki, između ostalog, u vezi sa povećanim stresom i obolevanjem.

rts

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

dr-toplomeri_310x186.jpg

Zabranu prodaje toplomera i aparata za pritisak sa živom, u cilju zaštite zdravlja ljudi i životne sredine, uvela je Agencija za hemikalije Srbije.

U SRBIJI će od 5. jula 2011. godine biti zabranjena prodaja toplomera koji sadrže živu i aparata za merenje pritiska sa živom. Ove proizvode moći će da koriste samo lekari, a nabavljaće se isključivo u specijalizovanim prodavnicama.

Zabranu prodaje toplomera i aparata za pritisak sa živom, u cilju zaštite zdravlja ljudi i životne sredine, uvela je Agencija za hemikalije Srbije.

- Živa je teški metal sa toksičnim svojstvima. Oslobađanje žive u životnu sredinu nastaje kao posledica raspadanja živinih ruda, ili kao posledica ljudske aktivnosti kao što su industrijski procesi, rudarstvo, krčenje šuma, spaljivanje otpada i fosilnih goriva - kažu u Agenciji za hemikalije.

Živa se može osloboditi i iz proizvoda koji sadrže živu kao što su živini amalgami, električni aparati, laboratorijski i medicinski instrumenti, baterije...

- Kada dođe do oslobađanja žive ona odlazi u zemlju, vodu, vazduh i akumulira se u organe živih organizama - upozoravaju iz Agencije. - Zbog štetnog uticaja na ljudsko zdravlje i prirodu potrebno je globalno da se reše problemi sa živom. S obzirom na to da u Srbiji ne postoje preduzeća koja se bave proizvodnjom aparata i mernih instrumenata koji u sebi sadrže živu, svi merni instrumenti koji sadrže ovaj teški metal dolaze iz uvoza.

Najčešći kontakt potrošača sa elementarnom živom je upravo kroz upotrebu mernih instrumenata, kao što su toplomeri i aparati za merenje krvnog pritiska.

vecernje novosti

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Novo otkriće u lečenju raka

Američki i kineski naučnici otkrili su da prisutnost odredjene belančevine u visokoj koncentraciji u nekim zloćudnim tumorima ukazuje na to da li će se taj rak proširiti u roku od dve godine, što je za buduću dijagnostiku i lečenje pacijenata čiji je rak u prvom ili drugom stadijumu od životnog značaja.

Izvor otkrića bili su stanovnici Azije, gdje su hepatitis B i rak jetre relativno česti.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je u Aziji rak jetre – izazvan hepatitisom B – jedan od tri vodeća uzroka smrti kod muškaraca, a glavni uzrok smrti žena, preneo ja Glas Amerike. Kod četvrtine, od dve milijarde ljudi u svetu koji su zaraženi virusom hepatitisa B na kraju se razvije rak jetre od koga umru.

Naučnici u Hong Kongu su proučavali uzorke ćelija raka jetre i otkrili da neke ćelije sadrže visoke koncentracije jedne varijante belančevine - karboksipeptidaze-E, odnosno CPE. Istovremeno, i naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i razvitak dece, kraj Vašingtona, proučavali su CPE i takodje identifikovali istu varijantu, nazvanu CPE-Delta N.

Doktorka Peng Lo neuro-endokrinolog pri Nacionalnom institutu kaže da su otkrili da se u ćelijama raka nalazi ustvari taj varijantni oblik i da su tako zajedno počeli da istražuju i izvorni oblik belančevine, kao i njenu varijantu u raku.

Naučnici u Vašingtonu ugradili su tkivo iz uzoraka jetre iz Hong Konga u laboratorijske miševe, te, potom, potvrdili da je, kad je prisutan varijantni oblik CPE-Delta N, velika veorovatnoća da će rak metastazirati u roku od dve godine. Ista varijantna belančevina potvrdjena je i u zloćudnim tumorima glave i vrata, debelog creva, te dojke, a preliminarni testovi ukazuju da bi se mogla nalaziti i u raku štitne žlezde.

Sve u svemu, kaže doktorka Lo, CPE-Delta N bi se mogao nalaziti u 14 raznih vrsta zloćudnih tumora. Naučnici kažu da bi to otkriće moglo izmeniti opcije lečenja za pacijente, posebno one čiji je rak u prvom ili drugom stadijumu, a sadrži belančevinu CPE-Delta N. "Verujemo da tim pacijentima možemo najviše pomoći, jer se njima kaže da neće biti povratka raka, pa ne treba ići s pojačanom terapijom. No, tim ljudima doslovce možemo spasiti živote", kažu naučnici. Studija kineskih i američkih naučnika objavljena je u časopisu Žurnal of klinikal investigejšn (Journal of Clinical Investigation).

Sbija.net

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Preskakanje doručka loše po zdravlje

dorucak-box.jpg

Da je doručak najvažniji obrok u toku dana, odavno je poznato. Međutim, naučnici su utvrdili da između preskakanja jutarnjeg obroka i kardiovaskularnih bolesti postoji veza. Osobe koje izbegavaju da jedu pre devet časova često imaju povišen loš holesterol i sklonije su gojaznosti.

Učestalo preskakanje doručka može negativno da utiče na kardiovaskularni sistem i ima kao posledicu pojavu lošeg holesterola, pokazali su rezultati australijskog istraživanja objavljenog u američkom naučnom časopisu AJCN (American Journal of Clinical Nutrition).

Trebalo je da ispitanici odgovore koliko obroka dnevno imaju, pri čemu je preskakanje doručka definisano kao nekonzumiranje hrane između šest i devet časova ujutru.

Nutricionisti koji su sproveli istraživanje ustanovili su da su pojedinci koji su se izjasnili da ne jedu ujutru imaju širi struk, povišen insulin i loš holesterol.

Radi se, kako su istakli stručnjaci, o tome da je mozak, nakon osam sati sna, u stanju hipoglikemije (pad šećera u krvi) tako da su mu, za ponovno pokretanje, potrebni ugljeni hidrati. Te materije su prisutne, pre svega, u hlebu i žitaricama, pa je zato dobro da doručak bude bogatiji takvim namirnicama.

Takođe, šećer u krv, a zatim i mozak, može dospeti veoma brzo i posle voćnog doručka.

Osim gojaznosti, kod osoba koje duži vremenski period izbegavaju doručak mogu se javiti i problemi sa kardiovaskilarnim sistemom, pa mnoge države popularišu jutarnji obrok kao neophodan za dobro zdravlje svakog pojedinca.

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo jedne zaista velike vesti..

Hlađenje kao spas

Lekari u Birmingemu primenili su novi metod u lečenju kritično bolesnih beba, sa nedostatkom kiseonika. Da bi spasli život jednom tromesečnom dečaku i sprečili oštećenja na mozgu, lekari su ga tri dana držali u ledenim uslovima.

Inspirisani planinarima koji neretko budu zarobljeni na velikim visinama i prežive izuzetno niske temperature, lekari u Birmingemu primenili su potpuno novi metod u lečenju kritično bolesnih beba, sa nedostatkom kiseonika.

Kako bi snizili telesnu temperaturu i na taj način spasli život jednom tromesečnom dečaku, ali i sprečili oštećenja na mozgu, lekari su ga tri dana držali u ledenim uslovima.

Džejmi Meriks rođen je 1. januara, sa pupčanom vrpcom obmotanom oko vrata, što ga je omelo da normalno diše.

Nedostatak kiseonika pretio je da izazove oštećenja na mozgu, pa su se lekari bolnice „Hartlends" u Birmingemu odlučili na radikalan poduhvat.

Upotrebili su mašinu koja koristi tečnost za hlađenje, sličnu onoj koja se koristi u automobilima, kako bi dečaku snizili telesnu temperaturu.

„Džejmi se tresao, lekari su očajnički pokušavali da mu snize temperaturu na 34 stepena. Otvorili su sve prozore, ali je on i dalje drhtao. Međutim, za nekoliko sati postigli su savršenu temperaturu i njegovo telo se smirilo", ispričala je Amanda Meriks, majka dečaka.

Tretman je trajao tri dana, a dečak je bio pod stalnim lekarskim nadzorom.

Zahvaljujući specijalnoj mašini dečakova temperatura mogla je da se prilagođava i on se sada oseća dobro.

„U suštini, ono što pokušavamo jeste da snizimo temperaturu bebe na 33 do 34 stepena, i da na taj način usporimo metabolizam mozga, što mu pomaže da se oporavi i ograničava njegovo oštećenje", objasnio je doktor Vidja Garikapati koji je bio u timu stručnjaka koji su lečili dečaka.

Lekari veruju da je ova nova metoda lečenja novorođenčadi najveći prodor u medicini u proteklih 20 godina.

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nervne ćelije dobijene iz matičnih

Maticne-celije-box.jpg

Posebnu vrstu nervnih ćelija koje učestvuju u procesu pamćenja od sada je moguće razviti od matičnih ćelija. Američki stručnjaci kojima je to pošlo za rukom tvrde da je time omogućeno preciznije testiranje novih lekov protiv neurodegenerativnih oboljenja.

Američki stručnjaci sa Univerziteta Nortvestern uspeli su da iz matičnih ćelija razviju vrstu nervnih ćelija, koje su od ključne važnosti za pamćenje i čije je odumiranje karakteristično za obolele od Alchajmerove bolesti.

Ova tehnologija omogućava da se testiranje novih lekova protiv Alchajmerove bolesti obavlja na ljudskim ćelijama, a ne samo na ćelijama genetski modifikovanih miševa kao do sada.

Osim toga, možda se otvara mogućnost da se transplantacijom takvih ćelija jednog dana obolelima vrati izgubljeno pamćenje.

Dok su nervne ćelije ovog puta dobijene iz matičnih ćelija embriona, njihov razvoj iz običnih ćelija kože (koje bi bile „reprogramirane u stanje nalik embrionskom"), omogućio bi da se prouče razlike između ćelija dobijenih od uzoraka uzetih od osoba obolelih od Alchajmerove bolesti, osoba koje imaju porodičnu predispoziciju za ovo oboljenje i onih koji niti su oboleli, niti imaju genetsku predispoziciju za pomenuto oboljenje.

Na taj način bi se bolje shvatio mehanizam razvoja te bolesti za koju nema pravog leka, a pogađa 26 miliona ljudi širom sveta.

Procenjuje se da postojeće terapije svetske zdravstvene sisteme košta ukupno 604 milijarde dolara.

RTS

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sta krvna grupa govori o vama???

Da li krvna grupa može da utiče na pojavu raka, neplodnosti ili čira u stomaku, kao i bolesti kao što su kolera i malarija?

Godinama je ideja da krvna grupa ima bilo koji medicinski značaj, osim kada je u pitanju transfuzija, bila odbačena od strane naučnika.

Nije pomogla ni omiljena dijeta slavnih „dijeta po krvnoj grupi“, po kojoj vaša krvna grupa određuje kako vaš organizam reaguje na izvesne namirnice.

Međutim, u velikom broju istraživanja je objavljeno kako krvne grupe mogu da nas učine sklonijm smrtonosnim bolestima ili da nas zaštite od istih.

Najnovija istraživanja o krvnim grupama pokazuju da, ukoliko imate 0 krvnu grupu, to može da smanji rizik od srčanog udara. Istraživači na Univerzitetu Pensilvanija su došli do ovih rezultata na osnovu ispitivanja 20 000 osoba.Ova studija je pokazala da većina osoba koji imaju tzv. Adamts7 gen podložnija riziku od srčanog udara, ali ukoliko imaju 0 krvnu grupu, rizik nije uvećan.

Dr Muredah Rejli, vodeći istraživač, tvrdi da ovo saznanje može da pomogne da se razviju nove terapije za osobe koje su izložene riziku srčanog udara jer bi lekovi oponašali povoljne efekte gena 0 krvne grupe.

Oko polovina stanovnika ni ne zna svoju krvnu grupu, ali možda će se zainteresovati za to jer se radi o njenom uticaju na zdravlje.

Krvna grupa je određena genima koje nasleđujemo od svojih roditelja.

Milenijumi evolucije su podelili ljudsku krv na 4 tipa: A, B, AB i 0.

Ono po čemu se razlikuje svaki tip jesu antigeni (odbrambeni sistemi imuniteta) na površini krvnih zrnaca. Svaka krvna grupa se razvila da bi omogućila odbranu protiv smrtonosnih bolesti, ali sve imaju i slabosti. Ljudi sa 0 krvnom grupom su manje izloženi riziku smrti od malarije u odnosu na ljude iz drugih krvnih grupa.

Ali su zato izloženiji koleri i imaju veće šanse da dobiju čir na želucu koji izazivaju virusi i bakterije.

Dugo je pravo istraživanje o krvnim grupama bilo sprečeno, zahvaljujući nacistima.

Oto Reh, nacistički ’profesor rasne nauke’, je 30-ih godina prošlog veka tvrdio da čistokrvni Arijevci imaju uvek A krvnu grupu.

Glavni ’neprijatelj’ krvne grupe bio je, kaže on tip B. On je koristio ovo da bi identifikovao ’inferiorne’ rase za progon tokom Hitlerovog uspona.

Iako su ove tvrdnje naučno apsurdne, u Japanu je još uvek raširena diskriminacija kada su u pitanju krvne grupe. Dvadesetih godina, naučnici u Japanu su tvrdili da krvne grupe razvijaju različite ličnosti.

Ideja je postala tako ukorenjena da je u Drugom Svetskom ratu sila Osovine formirala grupe za bitku na osnovu krvne grupe!

Ideja se vratila 70-ih godina i navala japanskih bestselera je raširila verovanje da su osobe sa grupom A osetljive i nervozne, osobe sa grupom B vesele ali usmerene, a osobe sa 0 grupom su aktivne i tvrdoglave, dok su osobe sa AB grupom umetnički nastrojene i nepredvidive.

Ova teorija ima i tamnu stranu. Bura-hara (maltretiranje na osnovu krvne grupe) je česta pojava u Japanu. Direktori kompanije razmatraju krvne grupe kandidata prijavljenih za posao. Deca u nekim vrtićima su takođe raspoređena po krvnim grupama, a agencije koje se bave pronalaženjem partnera omogućavaju testove kompatibilnosti krvnih grupa.

Međutim, postoje ozbiljna naučna istraživanja koja potvrđuju ideju da krvne grupe mogu da budu ključ kada je u pitanju borba protiv smrtonosnih bolesti.

Pedesetih godina prošlog veka, istraživači u 4 londonske bolnice su otkrili da je rizik od raka želuca bio mnogo veći kod osoba sa krvnom grupom A od onih sa 0 krvnom grupom . Ali ljudi sa 0 krvnom grupom su imali više šansi da dobiju čir na dvanaestopalačnom crevu.

Prošlog meseca su ova otkrića potvrdili i istraživači na Karolinska institutu u Švedskoj koji su proučavali više od milion ljudi u periodu od 35 godina.

Vodeći istraživač, Dr Gustav Edgren kaže da ljudi sa krvnom grupom A mogu da budu podložniji oboljenju od raka želuca zbog pušenja, alkohola i korišćenja lekova protiv upala.

Osobe sa 0 krvnom grupom, mogu da budu osetljivije na bakterije helikobakter pilori koje izazivaju čir na dvanaestopalačnom crevu.

Prošlog oktobra, američki naučnici su pokazali da ženina krvna grupa utiče na njenu plodnost.

Ispitivanje na više od 560 žena koje su bile na lečenju neplodnosti je pokazalo da su one sa 0 krvnom grupom imale dva puta više šansi da imaju niži nivo jajnih ćelija i slabiji kvalitet što može da utiče na mogućnost začeća.

Žene sa krvnom grupom A su izgleda bolje zaštićene kada je u pitanju smanjenje broja jajnih ćelija tokom vremena.

Istraživač Edvard Nehat, sa njujorškog koledža Albert Anštajn kaže da nije jasan pravi razlog za vezu između krvne grupe i količine jajnih ćelija.

Krvne grupe imaju veze i sa drugim problemima kada je u pitanju začeće. Prošlog meseca, studija na Harvardu je pokazala da žene sa Ab i B krvnom grupom imaju povećan rizik za razvoj raka jajnika.

Takođe, postoji bojazan da su trudnice sa AB krvnom grupom pod dva ili, čak tri puta većim rizikom da dospeju u potencijalno smrtonosno stanje- preeklampsiju zbog krvnog pritiska. Ova otkrića mogu da se iskoriste da bi se otkrilo koje su to žene izložene većem riziku.

Druga istraživanja su otkrila da osobe sa AB i B krvnom grupom imaju mnogo više šansi da obole od raka pankreasa.

Dok osobe sa 0 krvnom grupom imaju manje šansi da obole od raka, one su osetljivije od drugih na noroviruse koji mogu da izazovu smrtonosno povraćanje i dijareju.

Danski naučnici su otkrili da muškarci koji su redovno izloženi zagađenju na radnom mestu imaju više šansi da budu gojazni u poređenju sa muškarcima koji imaju druge krvne grupe.Ovi naučnici sa univerziteta u Kopenhagenu smatraju da bi zagađenje možda moglo da izazove hronične upale koje imaju za posledicu gomilanje kilograma kod muškaraca. Ovo svakako može da posluži kao dobar izgovor.

Kada se pogleda zajedno, toliko količina medicinskih dokaza može da nas navede na pitanje zbog čega nam nije rečeno za bolesti i tegobe koje možemo da dobijemo zbog svoje krvne grupe. Međutim, u našoj zemlji ova oblast nije dovoljno istražena.

Najviše su na ovom polju radili naučnici u Sjedinjenim Državama i to pre svega da bi iskoristili ova znanja u borbi protiv zaraznih bolesti.

Najveći pobornik lečenja i uticaja krvne grupe na stanje organizma u velikoj Britaniji je Šeril Kol. Sudija X faktora je pobornik „dijete na osnovu krvne grupe“ čija je osnovna ideja da osobe sa različitim krvnim grupama različito prihvataju određenu hranu i da to utiče na celokupno stanje organizma i energiju.

Da bi izgubili na težini ljudi sa krvnom grupom A bi trebalo da budu vegetarijanci, dok bi osobe sa 0 krvnom grupom trebalo da jedu meso i klone se mleka i žitarica.

Međutim, pojedini britanski stručnjaci kažu da izbacivanje pojedinih namirnica iz ishrane nikad nije dobra ideja i da ovakva ishrana može da dovede do značajnih nedostataka, kao što je manjak kalcijuma.

U međuvremenu, jedna grupa britanskih istraživača pokušava da nauku o krvnim grupama pretvori u korisno oružje kada je u pitanju jedna bolest - malarija.

Ovo istraživanje predvodi specijalista za infektivne bolesti na univerzitetu u Edinburgu. Njegov rad pokazuje da su osobe sa 0 krvnom grupom otporne na tropske bolesti koje svake godine pokose milione ljudi.

(B92)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Unapređeno ispitivanje stem ćelija

stem-box.jpg

Najsavremenija kamera za ispitivanje matičnih ćelija instalirana je u beogradskom Institutu za medicinska istraživanja. Ta inovacija predstavlja značajnu pomoć u otkrivanju leka za mnoge teške bolesti.

Institut za medicinska istraživanja na Veterinarskom fakultetu u Beogradu dobio je najsavremeniju kameru, zahvaljujući kojoj će se unaprediti istraživanja biološkog materijala.

U tome je budućnost moderne medicine, jer je sve više oboljenja koje se mogu lečiti matičnim ćelijama.

Donator digitalne kamere je najveća banka matičnih ćelija u Evropi Krio-Sejv (Cryo-Save), u kojoj se trenutno, sa četiri kontinenta, čuva 150.000 uzoraka.

„To je digitalna mikroskopska kamera sa pratećim softverom koja treba da poboljša kvalitet naših istraživanja i rada na našim projektima", izjavila je doktorka Gordana Jovčić, direktor Instituta za medicinsko istraživanje.

U laboratoriji Instituta pre transplantacije proverava se kvalitet matičnih ćelija.

„U onim uzorcima iz koštane srži i periferne krvi koji se uzimaju u fazi pripreme za transplantaciju treba odrediti broj korisnih ćelija koje će moći da posluže kao matične, kada se nekom potencijalnom primaocu daju", objasnio je doktor Pavle Milenković, predsednik Akademije medicinskih nauka.

Najvažnija primena matičnih ćelija je u oblasti regenerativne medicine, a istraživanja na beogradskom Institutu počela su sedamdesetih godina prošlog veka.

„Osnova istraživanja našeg projekta jeste da izolujemo niz matičnih ćelija iz masnog tkiva, zubne pulpe, iz tkiva pupčanika, čak i periferne krvi", istakla je doktorka Diana Bugarski, sa Instituta za medicinska istraživanja.

Primena matičnih ćelija je često jedina nada za obolele od najtežih bolesti, a među takvima su leukemija, multipla skleroza, ciroza jetre, transplantacija hrskavice i mnoge druge.

(RTS)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Muška neplodnost upisana u genima

Neplodnost-tex-1.jpg

Vid muške neplodnosti kod koje se javljaju spermatozoidi s okruglom glavicom rezultat je dejstva jednog gena, zaključak je francuskih naučnika. To otkriće biće, uvereni su istraživači, osnova nehormonskih kontraceptivnih sredstava namenjenih muškarcima.

Grupa francuskih naučnika otkrila je da je gen DPY19L2 uzročnik jedne vrste neplodnosti kod muškaraca koju karakteriše proizvodnja spermatozoida s okruglom glavicom tako da ne mogu da oplode jajnu ćeliju, prenela je agencija AFP.

Na osnovu rezultata istraživanja objavljenog u američkom naučnom časopisu o genetici American Journal of Human Genentics, reč je o genu koji ima glavnu ulogu u spermatogenezi.

Naučnici su otkrili genetski uzrok ubacivanjem čipova u DNK osoba sa tim oblikom neplodnosti.

Utvrđeno je i da kod 75 odsto tih pacijenata dolazi do gubitka genetskog materijala, dela DNK, na samo jednom genu DPY19L2.

To otkriće bi moglo da rezultira razvojem novih nehormonskih kontraceptivnih sredstava namenjenih muškarcima, ali bi moglo da čini temelj novih terapija protiv muške neplodnosti.

(RTS)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Produžava li se životni vek?

Dragan Cvetković – 23.03.2011.

Prema najnovijim informacijama Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku SAD, saznajemo da je životni vek Amerikanaca duži nego ikad, a sve manje novorođenčadi umire.

Preliminarni podaci o smrtnim slučajevima iz 2009. godine - zasnovani su na pregledu gotovo svih umrlica koje su prijavljene Centru za zdravstvenu statistiku, iz svih 50 država, kolumbijskog distrikta i teritorija SAD. Statistike su upoređene sa podacima iz prethodnih godina.

Novi izveštaji pružaju ohrabrujuće vesti: stepen smrtnosti u 2009. godini rekordno je nizak, i znatno manji broj ljudi preminuo je te godine od 10 najčešćih uzroka smrti.

Zaključci na osnovu preliminarnih podataka iz 2009. godine

Prosečan broj smrtnih slučajeva po uzrastu podrazumeva promene u riziku od smrti sa starenjem čoveka.

Prosečan broj smrtnih slučajeva po uzrastu smanjuje se već deset godina zaredom.

Prosečan broj smrtnih slučajeva smanjen je za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečan životni vek blago je produžen sa prethodnih 78 godina na 78,2.

Životni vek kod belih Amerikanca porastao je za 0,2 godine.

Životni vek Afroamerikanaca nije zabeležio promene u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni uzroci smrti

Procenat smrtnosti kod 10 od 15 najčešćih uzroka smrti u 2009. godini znatno se smanjio.

Petnaest najčešćih uzroka smrti 2009. i smanjenje broja umrlih od tih uzroka u odnosu na predhodnu godinu:

1. Srčana oboljenja - 3.7%

2. Rak - 1,1%

3. Hronična oboljenja donjih disajnih puteva - 4,1%

4. Moždani udar - 4,2%

5. Nesreće - 4,1%

6. Alchajemrova bolest - 4,1%

7. Dijabetes - 4,1%

8. Grip i upala pluća - 4,7%

9. Upala i bolesti bubrega (nefritis, nefrotski sindrom...) - nema promene

10. Samoubistvo - nema promene

11. Proširena infekcija krvi (sepsa) - 1,8%

12. Hronična obljenja jetre i ciroza - nema promene

13. Povišen krvni pritisak i oboljenja bubrega zbog hroničnog povišenog pritiska - nema promene

14. Parkinsonova bolest - nema promene

15. Ubistva - 6,8%

Samoubistvo je zamenilo mesta sa sepsom 2009. godine i postalo deseti po redu najčešći uzrok smrti, iako se broj samoubistava nije značajno povećao u periodu 2008-2009.

Broj smrtnih slučajeva novorođenčadi

Mortalitet novorođenčadi rekordno je smanjen u 2009. godini, za 2,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Mortalitet novorođenčadi podrazumeva broj umrlih beba koje ne dožive prvi rođendan na svakih 1.000 rođenja iste godine.

Deset najčešćih uzroka smrti novorođenčadi u 2009. godini:

* urođeni defekti ili abnormalnosti u hromozomima

* poremećaji povezani sa prevremenim rođenjem i nedovoljnom težnom na rođenju

* sindrom iznanadne smrti novorođenčeta (odojčeta)

* problemi prouzrokovani komplikacijama tokom trudnoće kod majke

* nesreće (nenamerne povrede)

* problemi sa posteljicom i pupčanom vrpcom

* proširena bakterijska infekcija krvi (sepsa) kod novorođenčeta

* respiratorni problemi pri rođenju

* bolesti cirkulatornog sistema

* obilno krvarenje novorođenčeta (neonatalno krvarenje)

Značajan pad smrtnosti zabeležen je kod dva najčešća uzroka smrti između 2008. i 2009. godine:

* broj smrti uzrokovan komplikacijama u trudnoći majke opao je za 7,5%

* broj smrti uzrokovan nesrećama opao je za 8,5%

Zaključak

Ovi podaci mogli bi biti poučni za nas ako se pogledaju samo neki elementi navedene analize:

Ulaganjem u zdravstvo, savremenim medicinskim uređajima i najnovijim lekovima postižu se sve bolji rezultati u lečenju mnogih bolesti.

Savremenim metodama u praćenju zdravlja trudnica, kao i njihovom edukacijom (sredstvima javnog informisanja i internetom) - smanjuju se moguće komplikacije u trudnoći.

Zakonskim propisima i medijskim kampanjama znatno je povećana briga o deci i smanjen broj nesreća u kojima su učesnici deca i odrasli...

izvor

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U Srbiji više od 20.000 stanovnika godišnje umre od raka

U Srbiji godišnje od raka oboli 35.000 ljudi, dok 21.000 stanovnika umre od te bolesti, pokazali su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji su saopšteni na današnjoj konferenciji za novinare Društva Srbije za zaštitu od raka.

"Da su maligna oboljenja u Srbiji u porastu govori podatak da se ukupna masa obolelih povećala za 1,3 odsto, dok je stopa smrtnosti skočila za 2,7 odsto", rekao je predsednik Društva Srbije za zaštitu od raka Slobodan Čikarić.

"Od 2006. godine beleži se nagli skok stope kako incidencija tako i mortaliteta, što je posledica NATO bobardovanja iz 1999. godine, kada je bačeno 15 tona uranijuma ili 186 milijardi bekerela", rekao je Čikarić.

On je dodao da liste čekanja u onkologiji ne treba da budu kao za zamenu kuka, jer postoji velika opasnost da se putem krvnog sistema bolest brzo proširi na druge organe. "Ako se danas otkrije karcinom grlića materice veličine jednog santimetra, on će se za šest meseci, koliko pacijent prosečno čeka, povećati osam puta", objasnio je Čikarić i dodao da ne bi trebalo više od 30 dana da se čeka nakon dijagnostikovanja bolesti.

Prema njegovim rečima, muškarci najčešće oboljevaju od karcinoma pluća (21 odsto), debelog creva (14 odsto) i prostate (10,8), a žene većinom od raka dojke (24 osto), dok ih karcinomi debelog creva, grlića materice i pluća redje "napadaju".

Zabrinjava stopa preživelih pacijenata, koja od 2001. godine (45 odsto) beleži stalni pad i sad iznosi 39 odsto, dodao je on.

Čikarić smatra da su prevencija, blagovremeno otkrivanje i lečenje, bez obzira na stadijum otkrivanja, tri ključne oblasti strategije za prevenciju raka. "Moramo očistiti životnu sredinu od duvanskog dima, jonizujućeg zračenja, radiokativnih materija i drugih agenasa koji izazivaju rak", kazao je on.

Predsednik Udruženja onkoloških hirurga Srbije Momčilo Inić rekao je da situcija u onkologiji nije ružičasta, kao i da je rešenje otvaranje novih objekata te namene, jer Beograd je, kako je rekao, ostao na kapacitetima od pre 30 godina, kada je imao 300.000 stanovnika. "Stepen hitnosti u onklogiji postoji i trudimo se da ispoštujemo propise Evropske asocijacije onkoloških hirurga, bar kada je hirurgija u pitanju. Napomenuo bih da ovo nije rad, već izgaranje zaposlenih, koji u dve smene i dežurstva pokušava da odgovore na sve zahteve pacijenata", rekao je Inić.

Mart je mesec borbe protiv raka, bolesti koju mnogi stručnjaci obeležavaju kao bolesti 21. veka, koja je dugo važila za ubicu broj dva, posle kardovaskularnih oboljenja. Prema nekim procenama, više od 20 miliona ljudi u svetu godisnje oboli, a 10 miliona umre od nekog oblika karcinoma.

(Srbija.net)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Transplantacija materice možda moguća već od sledeće godine

Mnoge žene širom sveta koje su rođene bez materice ili im je iz zdravstvenih razloga bila uklonjena iz tela, najverovatnije će već od iduće godine moći da se podvrgnu operaciji transplatacije i tako dobiju mogućnost da postanu majke.

U izvođenju ovakvih eksperimenata na životinjama dominirali su britanski i švedski naučnici, posebno profesor Mats Branstrom za univerziteta Gotenburg, koji je više od deset godina radio na usavršavanju tehnika vezanih za ovakvu intervenciju.

Britanski naučnici uglavnom su izvodili eksperimente na zečevima, a jedina humana transplantacija materice obavljena je u Saudijskoj Arabiji 2000. godine, ali je presađeni organ prestao da funkcioniše posle samo četiri meseca. To se najverovatnije dogodilo zbog složenosti povezivanja nove materice sa krvnim sudovima, smatraju britanski i švedski stručnjaci.

Profesor Branstrom ipak navodi da je to bila pre deset godina, a u međuvremenu je došlo do bitnog pomaka u hirurškim tehnikama, pa očekuje da će transplantacije početi da se obavljaju već iduće godine u jednoj od deset bolnica širom sveta.

Transplacija će inače biti samo privremena, odnosno u telu neće biti zauvek već samo dok ne ispuni svoju namenu, a zbog opasnosti koje mogu da izazovu lekovi za sprečavanje odbacivanja novog organa, materica mora da se odstrani posle jedne ili dve trudnoće.

Srbija.net

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Uskoro prvi otkucaji ljudskog srca iz laboratorije

srce_wiki.jpg

Nekoliko nedelja deli nas od prvog otkucaja ljudskog srca nastalog od matičnih ćelija pacijenta, tvrde naučnici sa Minesota univerziteta.

Američki naučnici smislili su metodu koja omogućava uzimanje srca od umrle osobe, "pranje i odstranjivanje" svih ćelija sve dok ne ostane samo kolagenska struktura koja služi kao omotač, prenosi londonski "Dejli mejl".

Tada će se u "skelet" srca ubrizgati milioni matičnih ćelija, uglavnom pacijentovih, i ostaviti da se ono razvije pod odgovarajućim uslovima.

Ova metoda predstavljena je u Nju Orleansu tokom kongresa Američkog udruženja kardiologa.

Istraživači na čijem je čelu bila dr Doris Tejlor, primetili su da matične ćelije "prepoznaju" strukturu i prave razliku u različitim tkivima.

"Srca koja 'uzgajamo' dobro rastu i nadamo se da će se prvi otkucaji čuti za par nedelja, iako još imamo probleme koje treba da prevaziđemo pre nego što dobijemo potpuno ispravan organ, ali verujem da će jednog dana biti moguće stvoriti čitav organ spreman za transplantaciju", objasnila je naučnica.

Upotreba srca "napravljenih u laboratoriji", dodala je naučnica, rešila bi mnoge probleme transplantacije, pri čemu bi se rizik odbacivanja organa sveo na najmanju moguću meru jer bi se koristile ćelije samog pacijenta.

Očekuje se da će za par godina biti moguć razvoj svih organa namenjenih transplantaciji.

Srbija.net

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

07. april 2011. 11:07 > 11:09

U porodilištima u Srbiji bebe se ubuduće neće više kupati po rođenju. Ni tokom boravka u bolnici to neće biti običaj, već će se tek rođena deca stavljati u tople sterilne komprese.

kupanje_beba_lead.jpg&width=372&height=2

Ovo su novine koje su propisane Vodičem za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčadi, prvog ovakve vrste u našoj zemlji. Prema tim preporukama, savetuje se da se deca ne kupaju u prve dve nedelje života, a kasnije roditelji to mogu da rade na svaka četiri dana, piše "Blic".

Vodič je trenutno u štampi i očekuje se da bude gotov do kraja meseca, kada će biti prezentovan stručnoj javnosti. Za sada se ove promene primenjuju samo u pojedinim porodilištima, poput "Narodnog fronta" i porodilišta u KBC "Zvezdara".

"Radi se o malim promenama dosadašnjih stavova, ali baziranim na dokazima", kaže za "Blic" prof. dr Borko Janković iz Instituta za majku i dete, pisac ovog vodiča.

Kako to izgleda u praksi i šta se radi po rođenju deteta, objašnjava dr Lidija Avramović, načelnica pedijatrije u GAK "Narodni front".

"Po rođenju dete prihvatamo u tople sterilne komprese i stavljamo ga na majčine grudi, ne bi li se ostvario prvi kontakt kože na kožu. U tom času ne kupamo novorođenče, niti skidamo takozvanu sirastu mast kojim je obložena koža. Ta mast je inače štitila bebu u majčinom stomaku od vodene sredine", ističe dr Lidija Avramović za "Blic".

Ova mast je, nastavlja doktorka, dobra termička izolacija, učestvuje u zaštiti novorođenčeta od eventualnog naseljavanja patoloških bakterija i štiti od infekcije. Zbog toga se ne preporučuje kupanje deteta od četiri do šest sati po rođenju.

Dobra kolonizacija kože, tvrdi doktorka, smatra se da traje do dve nedelje. To je period kada je dete već kod kuće.

Da li će roditelji kupati bebu u to vreme ili ne, ostavljeno je njima da izaberu.

" Ne treba decu kupati agresivno, kao što smo to nekada radili. Svako veče puni se kadica, pravi se pena. Dovoljno je da se beba zapere, i to jednom do dva puta nedeljno. Bez sapuna, samo toplom vodom. Obično savetujemo sapun ili penu za kupanje sa neutralnom Ph vrednošću", savetuje doktorka Avramović.

U GAK "Narodni front" već godinu dana se deca ne kupaju nakon rođenja. Dosadašnja iskustva stručnjaka pokazuju da deca mnogo manje imaju ojede i osipe.

"To ne znači da decu ne treba prati. Agresija prema koži koju smo primenjvali dovodila je do toga da se koža odmašćuje, skida se korisni površinski sloj. Takva koža je podložnija svim mogućim promenama, uključujući infekciju, a kasnije u životu i pojavu alergija", kaže dr Avramović.

Međutim, ima i oprečnih mišljenja. Dr Nedeljko Radulović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da su mišljenja svetskih lekara podeljena.

"Naš vodič su pisali eminentni stručnjaci, tako da ne treba sumnjati u njihove preporuke. Lično mislim da neće škoditi svakodnevno kupanje dece, ali ne ribanje već, blago zapiranje", kaže dr Radulović za "Blic".

S druge strane, dr Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica, smatra da decu ne treba kupati da se ne bi skinula prirodna zaštita kože.

"Sve novo što sam primenio u praksi ispalo je povoljno za decu. Stvari u medicini se menjaju, a ovo je ispravna odluka, jer je važno ne isušivati bebinu kožu", ističe dr Jonev.

(MONDO)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nova procedura operacije srca bez otvaranja grudnog koša

Na međunarodnom simpozijumu kardiohirurga, održanom u beogradskom hotelu "M", predstavljene su nove procedure zamene aortnog zaliska bez otvaranja grudnog koša, saopštilo je danas Društvo kardiologa Srbije.

Metoda o kojoj je reč zove se transkateterska implantacija aortne valvule. Tom metodom se aortni zalistak zamenjuje putem katetera kojim se u telo ulazi kroz arteriju u preponi ili kroz arteriju ruke, te stoga nema potrebe da se otvara grudni koš.

Zahvat traje manje od jednog sata, glavni deo 30 do 40 minuta, a dan ili dva posle operacije pacijent se otpušta iz bolnice.

Procedura je značajna jer se primenjuje na pacijentima sa preko 70 godina starosti, kod kojih je visok rizik izvođenja klasičnih operacija. Ovom metodom pacijentima se spasava i produžava život, koji time dobija novi kvalitet. na osnovu prvih rezultata, lekari ocenjuju da se normalna funkcija srca, odnosno novog aortnog zalistka održava sigurnih pet godina.

Prema najnovijim rezultatima studije koju sprovodi Američki koledž za kardiologiju (American college of cardiology), a koji su upravo objavljeni na najvećem svetskom kongresu kardiologa u Americi, ova intervencija pokazuje isti ili nešto niži mortalitet u odnosu na klasičnu operaciju.

U Evropi je to još uvek mlada metoda, intenzivnije se primenjuje u poslednje dve do tri godine, pa je ukupno obavljeno oko 30.000 zahvata. U našem regionu je tek pre mesec dana zaživela u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gde su kardiohirurg dr Aleksandar Nikolić i interventni radiolog Goran Nikolić uspešno izveli prve četiri operacije..

(Srbija.net)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

’Univerzalna’ vakcina protiv raka bi mogla da se pojavi za dve godine

’Univerzalna’ vakcina koja bi mogla da napravi pravu revoluciju u lečenju raka, mogla bi da se pojavi za samo dve godine, saznaje ’Daily Mail’.

Vakcina ’TeloVac’ je deo nove generacije lekova koji koriste odbrambene sisteme samog tela da se bori protiv bolesti, tako što zaustavlja tumor na samom početku.

’TeloVac’ je do sada dat stotinama muškaraca i žena u Britaniji koji imaju zadnju fazu raka pankreasa, i nekima je ovaj lek produžio život i do dve godine. Osim ovoga, trebalo bi da bude efikasan i u borbi protiv drugih tumora, poput onih na koži, plućima i jetri, a u njenom dometu su i rak dojke i prostate.

Specifičnost ’TeloVaca’ je u tome što, umesto da napada ćelije raka kao i ostali lekovi, on podstiče i ojačava imuni sistem tako da se on bori sa tumorima. Radi tako što ’ohrabruje’ imuni sistem da pronađe i uništi enzime zvane telomeraze. Visok nivo telomeraza inače je otkriven u mnogim ćelijama raka, i ovaj enzim ćelije čini besmrtnim, tako da one nastavljaju da žive i kada zdrave ćelije umru. Na ovaj način, telomeraze olakšavaju rast i razvoj tumora.

’Kada imate rak pankreasa, to je kao tempirana bomba. Ćelije raka pankreasa su inače nevidljive za imuni sistem, ali vakcina ’označava’ telomeraze u njima i podstiče na borbu protiv njih’ kaže profesor Džon Neoptolemos sa univerziteta u Liverpulu. ’To je kao da imuni sistem ima povez preko očiju, a vakcina skida taj povez’ kaže profesor.

(Srbija.net)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Testiranje otkriva autizam kod jednogodišnjaka

Petominutno testiranje bi moglo da pomogne da se otkrije autizam kod beba starih svega dvanaest meseci, što bi roditeljima i lekarima pružilo mnogo više vremena za borbu s tim poremećajem, poručuju američki stručnjaci sa Kalifornijskog univerziteta.

Autizam je kompleksan i misteriozan moždani poremećaj, koji pogađa jedno od 110 dece u SAD. Četiri puta je češće kod dečaka nego kod devojčica, prenosi Rojters.

Deca koja pate od autizma imaju poteškoće u društvenim odnosima, komunikaciji i razumevanju emocija i ponašanja drugih. Bolest se obično dijagnozira dosta rano, oko treće godine, a skorašnje studije su pokazale da što se ovo oboljenje ranije otkrije i leči, to se postižu bolji rezultati.

Otkriće da je moguće autizam utvrditi već kod jednogodišnje dece, ukazuje na ogroman potencijal da se poboljšaju konačni rezultati terapije.

Istraživanje je obavljeno uz pomoć 137 pedijatara iz regiona San Dijega, koji su tokom redovnog pregleda jednogodišnje dece postavljali i pitanja roditeljima. Na primer, o tome da li dete dok se igra nekom igračkom proverava da li ga roditelji posmatraju, da li im se smeje kad ih vidi i sl. Bebe koje su na ovom pregledu imale slabije rezultate su upućene u centre za autizam na dodatna ispitivanja. Ta deca su ponovo testirana svakih šest mreseci do treće godine, kada se uobičajeno pojavljuju jasniji simptomi autizma.

Od preko 10.000 jednogodišnjaka obuhvaćenih ovim istraživsanjem, njih 184 je imalo loše rezultate na prvom pregledu, a kod 75 odsto te dece se kasnije pojavio neki problem. Dijagnoza autizma je potvrđena kod 32 deteta, 56 je progovorilo sa zakašnjenjem, 9 je kasnilo u razvoju, dok je kod 36 utvrđen neki drugi problem.

Svi mališani kojima je dijagnoziran autizam ili kašnjenje u razvoju, kao i većina onih koji su kasno progovorili, su već oko devetnaestog meseca u proseku bili podvrgnuti bihevioralnoj terapiji. Većina pedijatara koji su učestvovali u ovom istraživanju, pre njega nije ni na kakav sistematatičan način proveravala mogućnost autizma kod svojih malih pacijenata. Nakon istraživanja, međutim, je čak 96 odsto njih uvrstilo ovo testiranje u svoje redovne preglede.

Srbija.net

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...