Idi na sadržaj

Sta je smisao....?


Preporučene poruke

Nema univerzalne formule. Svi smo mi različiti.

Moja je:

Biti zadovoljan i dozvoliti drugima da to budu. Ne činiti drugima ono što ne želiš da oni učine tebi. Biti najbolji prijatelj dobronamernima, ignorisati zle jer ih to najviše ljuti. Imati ambiciju, ali ne gaziti po drugima da bi je ostvario. Ne donositi zaključke prerano. Svima pružiti drugu šansu ako je žele. Ne gledati predaleko u budućnost, ne žaliti za prošlošću.

Smisao je... pustiti život da teče. U zlu se ne poniziti, u dobru se ne povisiti. Biti zadovoljan onim što imaš.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Ponekad imam osecaj da mi Morpheus chita misli :)

Ali nema veze, oprastam jer je gazda :uredu:

Ja sve sto sam ovde napisao ima smisao, samo sto imam poseban stil poredjenja pa se ponekad cini nerazumljivim.

Smisao zivota je kad znas sta zelis u zivotu, a onda to ostvaris, dokazes sebi da mozes ono sto zelis, i izbegnes ono sto ne zelis.

Zivot je jedna veeelika prodavnica u kojoj biras sta ti treba, moras pazljivo da odaberes, takodje moras paziti da ne preteras,jer ako preteras skupo ces da platis, a kada nadjes sve sto ti je potrebno onda krenes polako dalje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Za mene su to zadovoljenje 3 potrebe ... 1. Da volis i budes voljen 2. Da se ostvaris kao roditelj, i da svoje potomstvo podizes u stabilnoj zajednici 3. Da radis, stvaras, doprinosis, i da od toga pristojno zivis. ... Moguc je zivot i bez jedne od tih stavki, uz razne kompenzacije ili posvecivanja onome sto nam jeste dostupno, ali mi je, onaj primarni smisao bitisanja, upravo u ostvarivanju sebe kroz te tri potrebe (sve ostalo je 'usputna nadogradnja') .................. Numem da filosofiram ...kao zrnce peska u kosmosu, zivot konzumiram kao sebicni pragmatik :vez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Sta je smisao covekovog delovanja i nastojanja?

Opstanak.

Morpheus me inspiriše za koji redak više. :)

Biti najbolji prijatelj dobronamernima, ignorisati zle jer ih to najviše ljuti.

Dobronamernost koliko god bila na visokomoralnoj lestvici, još uvek je nedovoljan udeo za prijateljstvo.

Ignorisati da, ali ne da bi zlonamerne ljutila. Čim se "osvrćeš", znači da dovoljno ne ignorišeš.

Svima pružiti drugu šansu ako je žele.

Zar baš svima?

Ne gledati predaleko u budućnost,

Ne da gledam predaleko svoju budućnost, već gledam budućnost onih koji će živeti posle mene vek+x, a to je sve ono što radim danas.

Smisao je... pustiti život da teče.

Rađe puštam sebe da tečem kroz život.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Neću cepkati tvoj post, pogubiću se u vezi toga na šta odgovaram, pa evo sve zajedno. Dobronamernost je uslov bez kog se ne može imati prijateljstvo. Slažem se da nije jedini dovoljan uslov, ali je svakako bitan. Što se tiče ovog ignorisanja... rekao bih da to uveliko zavisi od našeg karaktera, od tipa ličnosti. Ja sam tip koji ne čini, već reaguje na činjenje drugih. Kakva god da je osoba s kojom trenutno imam posla, ja sam njen odraz u ogledalu. Zlu možda nisam u stanju da uzvratim istom merom, ali ako mogu na neki način da ga razbesnim još više - uskačem! :uzbud:

Kad je druga šansa u pitanju, treba je dati svima koji je žele, pažljivo sam birao reči kad sam to pisao. Svako ko pokaže da se promenio i da želi da pokuša da ispravi ono što se među nama dogodilo uvek će kod mene dobiti drugu šansu.

Odosmo malo od smisla teme, ali... :beyond:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Smisao je...

Kada se u subotnje jutro probudiš bez cvonjka u poketu (110 dindži alias (približno) 1 ejUroPejac nije ni cvonjak noJe cvonjavi dRonjak)

pa zovneš druGaricu da ti 'zajmi (bar) 50 cvonjaka, da se pokrpiš preko vikEnda

a ona uzNe.. patiDa 100

..cvonjaka.

To.

Jbš duHovnost.. umetnost.. pHiloSofiju.. emociju..

jbŠ pos'o (koji voliš), plaTu (koju mrZiš), zdravlje (koje imaš), ljubav (za kojom ludiš), sreChu (koju ljubisH), osmeS (koji niKako da izgUbiš)

.... a jBš i sve ostalo

sTo cvonjaka je (danas) sMisao! ;)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ljudi su skloni da traze smisao u svojim zivotima. Normalna stvar, ali zasto to cine? Kada pogledate recimo sve sto smo stvorili, napravili ima svoju svrhu i svoju mogucnost. S time uvek predajemo i samom zivotu takav tip razmisljanja. Da i samo nase postojanje ima smisao. Sada zvucim kao nihilista,ali sam daleko od toga. Sta je smisao kao takav? Vidim ovde su odgovori razliciti, jer covek je mera svih stvari koji jesu da jesu i koji nisu da nisu kako rece Pitagora. Ali cemu ta teznja za smislom? Naravno da on omogucava neki vid napredka, vodilje, jer mi u najvecoj sustini ne znamo kuda idemo i gde smo se uputili. Smisao je odgovor, spas i zamaglica za nase zivote. Dakle to bi i bio smisao, neka vodilja. Ali pogresno je pitati se u tom pravcu, treba prihvatiti istinu da ne znamo ko smo, odakle smo i zasto bivamo. Iz tog razloga moj smisao u zivotu mi je da znam i volim. I da volim sto znam i da znam sto volim. Kroz najbanalnije razgovore, najmanje stvari i najvece uvek se trudim da naucim. Imamo mogucnost da znamo, treba to iskoristiti.

nastavice se... pitanje o smislu (:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...