Idi na sadržaj

Aromatične (začinske) biljke


Preporučene poruke

nc-herbs-spices.jpg

Začini (i biljke) se koriste u mnogim kulturama kako bi se istakla aroma hrane. Upotrebljavaju kako u pripremi hrane tako i u očuvanju iste, a poznat je i njihov medicinski učinak na ljudsko zdravlje.

Neke začinske biljke možete i sami da naberete u bašti ili prirodi. Pri tom je važno znati neka osnovna pravila koja obezbjeđuju bezbjednu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja.

Bere se samo zdravo i čisto bilje, ako je lišće biljke oštećeno od insekata ili gljivičnog oboljenja ne smije se koristiti kao začin u jelima. Začinsko bilje bere po suhom, toplom, sunčanom vremenu, nikako ne poslije kiše ili dok je vlažno od rose. Oštećene, slomljene dijelove biljaka treba odmah izdvojiti i baciti.

Nabrane biljke treba što brže osušiti ili konzervirati na neki drugi način. Ukoliko se suši, najbolje je poredati ga (listiće ili strukove) jedno do drugog, na čistu podlogu prekrivenu bijelim papirom ili gazom, a zatim staviti na mjesto koje nije izloženo direktnom suncu, ali je toplo i zaštićeno od vjetra. Biljke se mogu vezati u snopiće i okačiti da se suše na hladnom i suhom, na propuhu. Biljke se mogu osušiti i poredane jedna do druge u plehu, u poluotvorenoj pećnici zagrijanoj najviše na 40 stepeni. Sjeme začinskih biljaka suši se na isti način i na istoj temperaturi.

Osušeno začinsko bilje ili sjeme najbolje se čuva u dobro zatvorenim metalnim kutijama, ili u obojenim staklenim teglicama sa čvrstim poklopcem. Veće količine mogu se smestiti i u višestruke papirne kese. Zatim ih treba držati na prohladnom, suhom i tamnom mestu. Sušeno bilje može se koristiti najduže 4-6 meseci, kasnije gubi u kvalitetu i aromi.

Začinsko bije se može nekoliko dana čuvati svježe u frižideru. Jednostavno ga dobro operite, otresite od vode i stavite u plastičnu kutiju a onda u frižider.

Začinsko bilje može se zamrznuti, a zamrznuto može trajati i duže od 6 mjeseci. Operite ga, smjestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa začinskim biljem istresite u plastičnu vreću, čvrsto uvežite i čuvajte u zamrzivaču.

Neke vrste začinskog bilja kao što su peršun, mirođija, celer i bosiljak uspješno se čuvaju u soli. Treba ih sitno isjeckati i izmješati sa solju, omjer 20 g soli na 10 g bilja, smjestiti u staklene flašice koje se dobro zatvore, i čuvati u frižideru.

Izmenjeno od strane člana Malena
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Zacini na kuhinjskom prozoru

herb-blumenkasten.jpg

Na kuhinjskom prozoru, ali i u samoj kuhinji, vrlo efektan ukras bi mogle biti saksije sa začinskim biljkama kao što su peršun, mirođija, ruzmarin, luk vlašac... Mirođiju i slično bilje posejte u već pripremljenu saksiju - sloj šljunka, krhotina i sl. radi drenaže, pa zatim saksiju ispunite mešavinom obične baštenske zemlje, humusa i malo peska i seme prekrijte tankim slojem zemlje (1cm).

Peršun ćete teže uzgojiti iz semena, zbog dubokog korena, ali to i nije problem. Sa korena persuna koji ste kupili na pijaci odsecite gornji deo sa listovima (od prilike 1cm), skinite velike stabljike sa listovima, a ostavite samo nekoliko središnjih malih i taj deo korena zasadite u saksiju pripremljenu na već opisan način.

Luk vlašac, ruzmarin i mnoge druge začinske biljke mogu se naći u većini naših rasadnika. Kupuju se već posađene u male saksije, pa je dovoljno presaditi ih u ukrasne veće posude, u istu mešavinu zemlje.

Saksije redovno zalivajte i uvek ćete imati u kuhinji svezih začina.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Đumbir - ljekovita biljka ili začin?

0683.jpg

Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela, a osim toga ima i brojna ljekovita svojstva.

Za početak priče o đumbiru upoznaćemo vas sa njegovim geografskim porijeklom i osnovnim karakteristikama, njegovim ljekovitim svojstvima, a na kraju slijede recepti.

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 - 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

Svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke.

U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.

I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.

U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.

crveni-djumbir-m.jpg

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Recepti

Za stopiranje prehlade

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuva se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

caj-od-djumbira-m.jpg

Za bolje varenje i detoksikaciju organizma

pivo-od-djumbira-m.jpg

Napravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno “ljuto” da i najobilniji obrok možete svariti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan napitak za detoksikaciju.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...