Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Ministarstvo finansija tek utvrđuje pravac rešavanja pitanja restitucije. Gde je moguće, vraćanje imovine u naturi, ostalima novčana nadoknada. Neizvesnost prihoda države u narednim godinama predstavlja trenutno najveću prepreku u pripremi zakona o restituciji.

Ministarstvo finansija, tako, još računa koliko bi državu primena zakona uopšte koštala.

U Vladi veruju, a u tome su saglasni i predstavnici Evropske komisije, da je hitno utvrđivanje načina podmirenja nadoknade za imovinu konfiskovanu posle Drugog svetskog rata moralni imperativ, ali i pitanje poboljšanja investicione klime i, definitivno, jedan od zahteva evropskih integracija.

Procene su, međutim, da obzirom na to da je od oduzimanje imovine prošlo dosta vremena, restitucija u naturi u mnogim slučajevima može biti nepraktična i da može pokrenuti pitanje ravnopravnosti onih koji mogu da prime samo delimičnu nadoknadu.

Kako Novosti saznaju, još se u Ministarstvu finansija razmatraju mogućnosti da restitucija u naturi izvrši gde je to još moguće, a da se finansijska nadoknada izvrši u svim ostalim slučajevima.

"Ta nadoknada sigurno neće biti realno obeštećenje, već isplata u skladu sa procenjenom sposobnošću države da se preuzme dodatno fiskalno opterećenje", otkrivaju u Nemanjinoj 11.

Računica će, kažu, biti brzo napravljena, a očekuje se da će se Predlog zakona konačno naći u skupštinskoj raspravi tokom jesenjeg zasedanja parlamenta.

Izvor: B92

------------------------

Nameće se nekoliko pitanja:

Prvo, da li mislite da je restituciju potrebno izvršiti? Ako jeste, da li je predloženi način dobar po vašem mišljenju? Da li postoji neki drugi način na koji bi se mogla vratiti imovina ljudima kojima je oduzeta ili njihovim potomcima?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne da treba, nego mora... shumica je dosta lepo rekao, odugovlačili su sa time da donesu zakon i sada kada treba da ga donesu pola toga neće moći da bude vraćeno. Naturalna restitucija je svakako najbolje rešenje ali izgleda da će biti moguće u malo slučajeva, biće ili kreditno zaduživanje ili će država da trguje obradivim zemljištem koje ima u svom vlasništvu. Modela za restituciju imaju po celom bivšem istočnom bloku, pa neka prepisuju kao i za sve ostalo što rade. Drago mi je samo zbog onih ljudi koji su radom sticali imovinu koja im je nacionalizovana, da će bar potomci moći da dočekaju pravdu. Zanimljivo će biti i sa onim porodicama koje su proterane a imovina im je nacionalizovana, na koji način će oni biti obuhvaćeni celom ovom pričom. Mogu samo da kažem da je sreća naša pa mnogi danas nemaju žive potomke.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...