Jump to content

Recommended Posts

MMA, je skraćenica od engleskog mixed martial arts. Prevedeno na naški, mešovite borilačke veštine a kod nas često poglešno nazivan ultimajt fajt (što je naziv federacije u ovom sportu UFC, tj jedne od federacija).

Ovaj sport nastaje negde početkom devedesetih i danas je postao možda i najpopularniji borilački sport u svetu. Iako postoji više federacija, primat drže UFC kao najstarija i najzaslužnija za popularizovanje sporta i Strikeforce (nekada je jaka federacija bila i Pride).

Sport kako samo ime kaže kombinuje više borilačkih veština. Neke osnove sporta bi bile boks, rvanje, brazilski džiu džicu,grepling, muaj tai, kikboks,... borba se odvija u stand up-u (na nogama), klinču i u parteru u karakterističnom ringu poznatom kao oktagon. Kako je sport evoluirao, nastala su i pravila o kojima će kasnije biti reči, sve više su se pojavljivali ozbiljni borci (oni prvi su u velikoj meri bili kafanski fajteri i uličari), sve više je $ u igri i MMA postaje sve ozbiljniji sport (u stvari već je ozbiljan sport).

Sport je dinamičan, postoji ooogrooomna konkurencija i šampion se teško zadržava na vrhu. Novi borci se stalno pojavljuju i često se dešavaju i iznenađenja. Nema dominacije kao što su bokseri znali da drže pojas po ko zna koliko dugo, jer se novi asovi stalno pojavljuju a mečevi su uvek neizvesni. Veliki momak može lako da izgubi od maloga, favorit od izazivača itd. Takav je sport i to ga čini zanimljivim.

Prati li neko ovde MMA i da li ima nekog omiljenog borca? :kez:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Dana White je za borilački portal mmafighting dao ekskluzivan intervju u kome je pričao o kupovini StrikeForce organizacije. Ono što se nekome možda činilo nemogućim se ostvarilo. Zuffa kompanija koja je vlasnik Ultimate Fighting Championship(UFC) MMA organizacije je ovim poslovnim korakom još jednom potvrdila svoju svetsku dominaciju kada je MMA sport upitanju. Podsećamo da ovo nije prvi put da Zuffa kupuke konkurentsku organizaciju. Istu stvar su uradili sa Japanskim PRIDE-om pre koju godinu.

Dana White je u intervjuu koji je dao naglasio više puta kako ova kupovina ne znači i pripajanje,već da StrikeForce nastavlja da posluje kao i do sada.

izvor - borilackiklub

Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

Neki zanimljivi mečevi koji slede:

Emelianenko vs Monson 20. novembar u Moskvi. Posle tri vezana poraza Fedor pred domaćom publikom protiv Džefa Monsona, legendu je uvek zanimljivo gledati naročito posle pada u karijeri, tri vezana poraza i isključenja iz Strajkforsa. Dva veterana, svašta je moguće mada tipujem na Fedora ipak.

JDS vs Velaskez 12. novembar Honda Center in Anaheim, borba za pojas UFC nešto što jedva čekam, verovatno najneizvesniji i najinteresantniji meč u zadnjih nekoliko godina, pa možda i u istoriji UFC-a. Velaskez (9-0 MMA, 7-0 UFC) brani titul protiv Dos Santosa (13-1 MMA, 7-0 UFC), dva borca na vrhuncu karijere ko prati sport zna o kakvom meču se radi.

Lesnar vs Overeem 30. decembra valjda u Vegasu. Dva superteškaša, sudar dva šlepera, moj tip na iskusnijeg i kompletnijeg Alistara. Isto jedan praznik za oči za ljubitelje sporta.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 years later...
  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...