Idi na sadržaj

Predmeti u školi - od osmeha do glavobolje


Preporučene poruke

Mržnja prema jednom predmetu mi je obeležila gotovo celo školovanje - matematika. Do nekog petog ili šestog osnovne imao sam odlične ocene iz iste, ali posle toga potop. I ono što sam znao sam zaboravio. Matematiku sam smatrao potpuno nepotrebnom i besmislenom naukom, od koje neću imati nikakvu korist u životu. Ni danas nemam mnogo bolje mišljenje o njoj. :lol:

Predmet koji sam zaista voleo je engleski. Tu negde, rame uz rame, mu je bila i geografija, pa i hemija u jednom periodu. Voleo sam i predmete koje je bilo moguće nabubati napamet za veću ocenu. Čuvanje većih količina podataka mi nikad nije bio veći problem

A vi? Koji su vam predmeti bili omiljeni tokom školovanja? Koje predmete niste mogli smisliti? Šta vam je mamilo osmeh na lice, a šta vam je zadavalo strašne muke?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Hemija mi je bila veliki problem. Nikako nisam shvatao "koji ce mi to u zivotu"... i evo posle toliko godina se bas nicega ne secam o cemu sam TO ucio.

Voleo sam najvise istoriju (ali to dugujem zahvalnost profesorki iz osnovne skole, koja je tako lepo umela da nam pricama priblizava istorijske dogadjaje, da i dan danas pamtim nekoliko njenih bisera), geografiju (i to dugujem jednoj prelepoj profesorki iz srednje skole :roll: ).

Ustvari odgovor je jednostavan. Sve je zavisilo od profesora. Srpski me mucio u osnovnoj, a onda mi je profesor u srednjoj "otvorio oci" za knjizevnost, a nije nas maltretirao gramatikom i ucinio me pasioniranim citacem knjiga svih zanrova.

Secam se da je na jednom casu pricao o naucnoj fantastici (koju sam ja inace u to vreme voleo) i na "becenje" pojedinih ucenika, koji su je smatrali bezvrednom samo rekao: "Deco, knjizevnost ima samo jednu podelu...ili je dobra ili losa, a manje je vazno da li se radnja romana desava u kosmosu ili u podrumu neke kuce..."

I onda izvukao "iz rukava" jednu pricu od koje nam je svima "pala vilica".

http://www.nsportal.info/showthread.php?t=1086&p=26746#post26746

Izmenjeno od strane člana gresan
nadjoh pricu :)
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U osnovnoj, omiljeni mi je bio srpski jezik. Imala sam profesoricu koja je Bogom data zena, savrsen pedagog, odlican nastavnik i sto je bitno, odlicno poznaje oblast koju predaje. Ta ista zena je bila razredni staresina i mojoj mami i mom tati :) Pominjala sam na vise mesta koliko sam volela taj predmet, da mi je srpski bio jedna od najvecih ljubavi i u nekom kutku srca mi ostaje zal sto to nisam upisala umesto sociologije. Zbog tog predmeta, danas mogu da se pohvalim da srpskim jezikom vladam odlicno i jako sam ponosna zbog toga. Profesorica je vise gurala gramatiku od knjizevnosti, i extra sto je bilo tako. Mislim da je srpski jezik bio jedini predmet koji sam zaista iscekivala, za razliku od ostalih.

U srednjoj, omiljeni su mi bili srpski jezik i sociologija, sa tom razlikom da je ovde poseban osvrt bio na knjizevnosti (kad pricam o srpskom), ali nisam citanje knjiga zavolela u srednjoj ili na inicijativu profesora, oduvek sam volela da citam, i to da je sociologija trajala samo jednu godinu, sto je steta zaista, jer tek sad, kad je ucim na fakultetskom nivou vidim koliko je to siroka nauka i koliko veze nema sa onim iz srednje skole. Takodje, mnogo sam volela racunovodstvo.

Od onih predmeta koje nisam volela, u osnovnoj je to bilo tehnicko :wacko: To je bio jedini predmet iz kog mi je poklonjena ocena na kraju skolovanja da bih bila skroz odlicna. Boze sacuvaj, nikad od mene handy man.

U srednjoj, svi strucni predmeti :smeh: Posebno, poznavanje robe i monetarna ekonomija. Da, i matematika. Nikad mi nece biti jasne funkcije limesa i ostala sranja koje u mi nikad nisu trebala i nece mi trebati.

Kad podvucem crtu, najvise sam volela drustvene nauke, dok su mi prirodne isle malo teze. U osnovnoj mi nista nije predstavljalo problem oko ucenja, najteze je samo bilo sesti u zagrejati stolicu. Kad se osvrnem na procenat ucenja sada i onda.. Bude mi zao sto osnovna nije duze trajala.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U pravu je grešan... zavisi od profesora...

Omiljeni predmet mi je oduvek bila matematika.

Pamtim gospodina, iz srednje... kog smo se svi plašili...

Bankarsko poslovanje je bio njegov predmet.

Oni, koji nisu čuli njegova predavanja, smatrali su ga nebuloznim.

Kasnije sam videla da je bio razredni i mojoj mami.

Prvu peticu iz odgovaranja sam dobila baš ja :osmeh:

Ono što pamtim su rečenice sledećg tipa...

a mogu da se primene i danas...

Kada je otvrena fabrika tepiha u St.Pazovi, nije mogao čudom da se načudi jer:

''Zašto se fabrika tepiha proizvodi u ravnom Sremu, koji po tom pitanju nema nikakvu tradiciju, a ne u Pirotu, recimo?''...

Kada su nam uveli sankcije, posle nedeljak dana nam je rekao sledeće:

''Deco, kada bi nam sada skinuli sankcije,

našoj privredi bi trebalo desetak godina da se oporavi,

jer je proizvodnja, u kojoj se stvara višak vrednosti uništena...''

Sankcije su nam skinute mnogo kasnije... a mudri starac je bio u pravu.

Ljubav prema književnosti mi je skoro pa uništila profesorica,

koja je prelepo prepričavala književna dela... ali i tražila da odgovaramo, baš onako,

kako je ona pričala... bez prava na sopstveno mišljenje...

O svakom profesoru iz srednje imam priču...

nastavljam se... :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nisam bila dete koje je bilo oduševljeno školom, ali moralo se....Matematika mi je bila noćna mora. Hemija, fizika i istorija su se nalazile posle matematike, na drugom počasnom omraženom mestu. Obožavala sam bilogiju te sam htela da nastavim studije u tom smeru. Tata nije dozvolio uz slikovito objašnjenje zašto mi je to loš izbor. Ko zna....možda mi danas i ne bi bilo tako loše. Druga solucija je bila medicina, ali naravno ocene koje su bile presudne za prijem su me u tome sprečile. Tako završih na PA i sad mi nije žao (mada nestrpljivo čekam peMziju). Volela sam i srpski ali je nastavnica bila dosta mlaka u naukovanju tako da nije uspela dovoljno da me omađija.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Joj ja sam bila streberka i mnogo sam volela skolu..:)

Matematika, hemija i fizika su bile broj jedan..za srpski sam bila manijak, za biologiju takodje..likovno, muzicko, fizicko, jedva sam postizavala sekcije i takmicenja..

Istoriju i geografiju sam manje volela, ali su mi ipak ulazile u glavu..

I tako, opet bih u skolu, al' sam malo prestarila..:uzdise:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Uh mrzio sam matematiku,fiziku i tu grupu predmeta. U stvari kao i morpheus do 7 sam bio dobar i iz matematike a onda potop. Srpski sam u srednjoj obožavao. Volio sam i istoriju,geografiju. Dok sam recimo sociologiju mrzio zbog profesorice a filozofiju smatrao bespotrebnom i dosadnom.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I ja bih se slozila da zavisi i od profesora...

Matematika, kasnije fizika, hemija... bozemetisacuvaj :krsti: . Doduse, tek u srednjoj usmerenoj imala sam fenomenalnu profesoricu iz matematike. Puna znanja ali i odlican pedagog i prosto sam se radovala njenim casovima i bila aktivan clan na istim :lol:

Likovno, tehnicko eee to su moji predmeti :kez: Daj mi nesto da stvaram, pravim... i mir u kuci.

Volela sam i psihologiju a volim je i sada :kez: . Cak sam posle akademije imala zelju da upisem faks ali me zivotne okolonosti odvedose u drugom smeru.

Posto se u moje vreme ucio samo engleski jezik i taj predmet sam volela. Cak sam se dvoumila da li da upisem PA ili da idem u Karlovacku gimnaziju... ipak je ovo prvo prevagnulo i nije mi zao.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Od prvog do cetvrtog sam volela samo da se sigram...znaci, fizicko, likovno i muzicko :roll: ...i nisam volela svoju uciteljicu, vec onu iz drugog odeljenja, koja je i bila zaduzena za ove predmete (nasa je bila operisana od kreativnosti). Sva sreca, te u petom dobih nastavnicu koja je odigrala vaznu ulogu u mom skolskom zivotu ...nastavnicu iz srpskohrvatskog jezika. Ona mi je poverila skolsku biblioteku, i negde izmedju pecatiranja i izdavanja knjiga, ja 'pocela da citam'. Sa matematikom sam ratovala do faksa, i bila mi je frka.... mislila sam da cu je se sita 'nastudirati', a polozih je iz cuga. :flower: (i fiziku, i fiziku :uzbud:). ...............'Od kolevke, pa do groba ...ebeno je skolsko doba' :oblak:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bejahu štreberka...matematika, fizika...moji omiljeni predmeti. :kez: Doduše, ja i dan danas volim sve što ima veze sa matematikom.

Kako sam bila onako čisti odlikaš, nisam muku mučila ni sa čim, a pored navedenih sam obožavala engleski i tehničko.

Jedino sam na početku gimnazije malo imala problema sa historijom, ali i to se kasnije popravilo jer je prof bio stvarno odličan. :ok:

Proklinjala sam kasnije na faxu svoje ranije štreberske godine. :roll: Overload. :roll:

Ne bih se vraća u školske klupe, nema tih para :hahaha: ...ali sjećanje na njih svakako budi neku toplinu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U osnovnoj nikako nisam voleo prirodne nauke jer je tu bilo previse zavrzlama za mene.

Vise sam voleo drustvene nauke a posebno istoriju.

Bilo zanimljivog stiva a bilo i slika u udzbenicima :)

U srednjoj sam voleo filozofiju , logiku i psihologiju.

A na faksu bilo previse suvoparnih debelih knjiga , i isto takvih predmeta

koje nisam voleo pa sam ze zaustavio negde oko pola.

Danas gledajuci ove maturske panoe po izlozima u gradu sa lepim , nasmejanim licima , rekoh sam sebi:

" lepo je to ....ali ne bih se vracao ".

Mozda samo malo .....:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

jedino sam srpski volela

ostalo sam podnosila,uglavnom

bila mi je u redu i kartografija u gimnaziji..crtkas geografsku kartu,brzo prodje vreme

u trecem gimnazije,na polugodju sam imala pet iz matisha

u drugom polugodju tri keca zaredom,pa na predlog profesorke i uz saglasnost moje fine majke -odem na popravni

jedina u generaciji

s tom jedinicom mi je bio prosek 4,5

deset dana sam gruvala matish kod familijarnog prijatelja ,profesora

izadjem i zakljuce mi cetvorku

elem

nije da sam mrzela matematiku,nego kad necu da ucim - ja necu:kez:

a mrzela sam fizicko

prezirem sport i sve to.....:vez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...