Idi na sadržaj

Burano - Italijanski raj


Preporučene poruke

dsc02171small.jpg

Malo ostrvo smesteno u severnom delu venecijske lagune je mesto koje je po mnogocemu posebno. Prvo nesto po koje cete primetiti da se priblizavate ovom ostrvu su kucice koje su male i raznobojne - svaka je ofarbana u razlicitoj veseloj i jarkoj boji. Ovo je i jedan od razloga sto je ostrov privlacan turistima. O tome koja ce kuca kako biti ofarabana odlucuje lokalna vlast. Ukoliko vlasnik zeli da okreci fasadu kuce, mora podneti zahtev do opstine i sacekati da dobije odobrenje. Nekad se desava da stanovnicima bez najave bude kuca ofarbana po nalogu lokalne vlasti.

dsc02192small.jpg

Fasade kuca su ofarbane u jarke i vesele boje

Gradic ostrvo podeljen je mnogim kanalima na manje delove, tako da deluje kao arhilepag. U ovom gradicu do kojeg se stize jedino vodenim putem, necete videti niti jedan automobil, sto je za ocekivati s obzirom da je mali i za kratko vreme mozete ga prosetati pesice.

dsc02200small.jpg

Mostovi povezuju delove ostrva podeljene vodom

dsc02197small.jpg

Jedini gondolijer u Burano

Burano je mesto na koje bi ste odmah pozeleli da zivite. Ovde caruju mir i tisina, dok setate malim ulicicama, jedino na centralnoj ulici, koja sluzi i kao glavno setaliste, se moze osetiti malo veca frekvencija ljudi i nesto zivlja atmosfera. S obzirom da ovde ima i puno restorana, mozete uzivati sem u ukusno spremljenim jelima od morskih specijaliteta i u veseloj italijanskoj muzici koja se cuje iz svakog lokala.

dsc02196small.jpg

Glavna ulica - setaliste (u pozadini vidi se kambanarija crkve)

Na Buranu sve je tako minijaturno - kuce, prozori, vrate, ulice...imate utisak da se nalazite u nekoj bajci. I sve je cisto i sa ukusom sredjeno i dekorirano.

img0289small.jpg

Nije retkost videti lepo uredjeno dvoriste na Buranu

Lokalni ziteli zaradjuju najvise od pecanja i prodaju suvenira, od kojih se izdvaja najpoznatija cipka koju ovde rucno izradjuju zene, a sto postoji i specijalni muzej - Museum and School of Lacemaking.

Jos jedna znamenitost Burana je crkva San Martino koja ima specificno iskrvljenu kambanariju.

img0287small.jpg

Crkva San Martino

prodavnica.jpg

Prodavnica za suvenire

* Nemojte kupovati suvenire odmah kad se iskrcate na ostrvo. Ovde su cene nekih suvenira skuplje u odnosu na one koje se prodaju u prodavnicama na glavnoj ulic. Ipak imajte na umu da ukoliko zelite da kupite suvenir - masku ili murano staklo - ovde su duplo jeftinije, nego li u Veneciji i Muranu.

prodavnica1.jpg

Uslikala i zabelezila - Ja

:lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...