Morpheus

Administrators
 • Content count

  10643
 • Joined

 • Last visited


Everything posted by Morpheus

 1. Morpheus added a topic in Politika   

  Politički kompas
  Ima jedna zanimljiva stranica na bespućima interneta na kojoj ispunjavate test vezan za vaše stavove po raznim političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima i koja vam na kraju daje vaš položaj na "političkom kompasu". Već nekoliko puta sam ispunjavao taj test proteklih godina i zanimljivo mi je kako se na njemu polako pomeram ulevo i na dole - sve više sam "left libertarian" kako vreme prolazi. Levi liberal, recimo. Davnih dana kad sam prvi put radio test mislim da sam bio poprilično desno, čak authoritarian right.  
  Test u osnovi otkriva da li ste na političkoj skali skloniji kontroli (authoritarian) ili slobodi, pravima grupa i pojedinaca (libertarian). S leva na desno, da li ste skloniji socijalizmu ili kapitalizmu (uopšteno govoreći), odnosno da li i koliko vas više zanimaju prava pojedinaca ili korporacija.
  Ovako to izgleda u mom najnovijem pokušaju da se klasifikujem:

   
  Ja sam ovde, rekao bih, previše levo, gotovo komunista. Ne opirem se baš toliko kapitalizmu, ali smatram da će korporacije ovakve kakve su sad pri izboru šta je dobro za njih, a šta za radnike i/ili opšte dobro, uvek odabrati ono prvo.
  Kako vi "stojite" na testu? Ako vas ne smara da popunite, ne traje dugo.  
  • 0 replies
  • 3 views
 2. Morpheus added a post in a topic Izbori   

  Ja se lagano mirim sa ovom situacijom. Nemamo političku kulturu, demokratija se ovde nije primila. Srljamo iz jedne diktature u drugu. Džaba smo krečili.  
  Imam rešenje. Nije demokratsko, nije civilizacijsko. Moratorijum na glasanje ljudima starijim od 60 godina i onima sa koeficijentom inteligencije nižim od 100. Ili od 90, neka istraživanja kažu da nam je prosek niži od 100. Za ostale, test političke pismenosti. Možeš da izađeš na izbore ako imaš potvrdu da si osoba mentalno sposobna da doneseš racionalnu odluku usled razumevanja političkog procesa i koristi/opasnosti koje on sa sobom nosi, kao i poznavanja ustavnih i zakonskih obaveza izabranih lica.
 3. Morpheus added a topic in Druženje forumaša   

  Planiram...
  Planiram.  Naredne godine u ovo doba bi trebalo da potpišem "sveti gral",  ugovor na neodređeno vreme.
  Ideja je da do tad skupim što je više moguće para na gomilu, a da za ostatak podignem kredit. Zubi su mi u tradicionalno srpski očajnom stanju. Oduvek su takvi, iz detinjstva vučem taj problem. Delom verovatno genetika, delom i nemar. Ali došlo je do faze u kojoj mora da se reaguje. Mlad sam da bih išao na varijantu standardne proteze, zuba u čaši, pa idem na "holivudski" osmeh, implante i keramiku. Košta mnogo, ali mislim da vredi, garancija je doživotna. Kolege me plaše da to "jako boli", ali... ako treba da trpim bolove mesec dana da bih narednih 30 godina bio bezbrižan - neka bude.  
  Šta vi planirate u nekom skorijem periodu? Znam da mi pravimo planove, a svemir se smeje, ali podelite s nama da vam pošaljemo malo pozitivne energije.  
  • 1 reply
  • 62 views
 4. Morpheus added a post in a topic Misli kojima se smesim   

   Tako smo mati i ja tamo negde devedes'prve "pravili" portret Deda Mraza za neki školski projekat za ocenu. Moj doprinos je bio gotovo pa ravno nula, u skladu s neprevaziđenim slikarskim talentom koji posedujem. Dodao sam možda par stvari. Rad je bio za peticu. I zaista je bio, ispalo je fenomenalno do tačke da je bilo sasvim logično pomisliti da ja uopšte nisam bio u prostoriji dok je rad nastajao.   Ne sećam se da li je bilo kakve kazne, ali priznanja je bilo - bilo je prosto previše očigledno. 
 5. Morpheus added a post in a topic 100 evra od države   

  Ja sam dobio među prvima. Preko reda zbog dobrog vladanja.  Nisam ih ni video, otišlo odmah na krečenje... čekamo novi talas virusa.  
 6. Morpheus added a post in a topic Naši muzički lapsusi   

  Pa da, nema čarobnog jutra jer će se samorokne sutra.  
 7. Morpheus added a post in a topic Naši muzički lapsusi   

  Nisam dugo  Podelio sam ovo pre neki dan na Facebooku:
  "Nikakva čarobna jutra, zaljubiću se sutra"
  u mojoj verziji postalo je
  "Nikakva čarobna jutra, znaj ubiću se sutra"   
 8. Morpheus added a post in a topic 100 evra od države   

  Jesam, "Fizičko lice je u statusu dodeljivanja bankovnog računa". Iako ga već imam.   
 9. Morpheus added a post in a topic NFL 2020/2021   

  25. će vidimo kom opanci kom obojci   Mada će nas ubijete verovatno, ja ne znam ni kako nam se zove startni kvoterbek.  
 10. Morpheus added a topic in Ostali sportovi   

  NFL 2020/2021
  Rasporedi Patriota i 49ersa za sezonu 2020/2021  Ja ću budno motriti i raspored Buccaneersa...  
  2020 PATRIOTS Raspored regularne sezone

  Sunday, Sept. 13    Miami Dolphins
  Sunday, Sept. 20    at Seattle Seahawks
  Sunday, Sept. 27    Las Vegas Raiders
  Sunday, Oct. 4    at Kansas City Chiefs
  Sunday, Oct. 11    Denver Broncos
  Sunday, Oct. 18    BYE WEEK            
  Sunday, Oct. 25    San Francisco 49ers
  Sunday, Nov., 1    at Buffalo Bills
  Monday, Nov. 9    at New York Jets
  Sunday, Nov. 15    Baltimore Ravens
  Sunday, Nov. 22    at Houston Texans
  Sunday, Nov. 29    Arizona Cardinals
  Sunday, Dec. 6    at Los Angeles Chargers
  Thursday, Dec. 10    at Los Angeles Rams
  Sunday, Dec. 20    at Miami Dolphins
  Monday, Dec. 28    Buffalo Bills
  Sunday, Jan. 3    New York Jets
  2020 49ERS Raspored regularne sezone
  Sunday, Sep. 13   Arizona Cardinals
  Sunday, Sep. 20   at New York Jets
  MetLife Stadium, East Rutherford, NJ
  Sunday, Sep. 27  at New York Giants
  MetLife Stadium, East Rutherford, NJ
  Sunday, Oct. 4   Philadelphia Eagles
  Levi's Stadium, Santa Clara, CA
  Sunday, Oct. 11  Miami Dolphins
  Sunday, Oct. 18   Los Angeles Rams
  Sunday, Oct. 25   at New England Patriots
  Sunday, Nov. 1   at Seattle Seahawks
  Thursday, Nov. 5  Green Bay Packers
  Sunday, Nov. 15  at New Orleans Saints
  Sunday, Nov. 22   BYE
  Sunday, Nov. 29  at Los Angeles Rams
  Monday, Dec. 7  Buffalo Bills
  Sunday, Dec. 13  Washington Redskins
  Sunday, Dec. 20   at Dallas Cowboys
  Sunday, Dec. 27  at Arizona Cardinals
  Sunday, Jan. 3  Seattle Seahawks
  • 2 replies
  • 52 views
 11. Morpheus added a post in a topic Viber grupe, korist ili smetnja?   

  Nemam muka sa školskim grupama, na sreću.  Imam dve za posao, jednu ozbiljnu gde sa menadžerom raspravljamo o tekućim stvarima, i drugu poluozbiljnu gde jedni drugima vadimo fleke kad nešto zabrljamo a da menadžer "ne mora da zna". I neobično smo poslovni u obe, ozbiljni do tačke da sam ja u stvari taj klovn koji pravi pošalice na račun svih nas. Ne preterujem u tome, mislim, nadam se.
  Ova grupa sa srednjoškolskim drugarima utinula sama od sebe dok korona ne odradi svoje i granice ne budu otvorene.
 12. Morpheus added a post in a topic Srbija dobila App Store   

  Evo, nakon par dana korišćenja, rekao bih da slobodno možete da pređete na srpski App Store ako postoji dilema. Nisam našao nijednu aplikaciju koju ja koristim, a da nije prebačena. Čak se i HBO GO, koje inicijalno nije bilo, u međuvremenu pojavila. Ne koristim je, ali sam upravo proverio.
  Tu su i neke aplikacije za koje sam u hrvatskom App Store morao da prekopavam po kategoriji "Kupljeno" da bih ih instalirao. Ako ste imali takvih problema, definitivno menjajte.
  Jedino što meni malo smeta je što su sve cene za aplikacije koje se plaćaju prikazane u evrima. 
 13. Morpheus added a topic in Ekonomija   

  100 evra od države
  'oćete duzmete lovu? I zašto? 
   
  • 11 replies
  • 84 views
 14. Morpheus added a topic in Softver   

  Srbija dobila App Store
  Srbija je konačno dobila App Store. Uz njega, u Srbiji postaju dostupni Apple Music, Podcasts, Books i iCloud. Dobili smo odgovor na pitanje „kada“, ali nas sada čeka „kako“ – promeniti državu za App Store nalog.
  IZVOR: B92 UTORAK, 21.04.2020. | 08:37 -> 10:00

  Foto: Getty/Sean Gallup / Staff


  Nešto manje od 13 godina pošto je svetla pozornice ugledao prvi iPhone, 12 pošto je predstavljen App Store i oko pet i po godina pošto je u Srbiju stigao prvi zvanični iPhone, građanke i građani Srbije mogu da prestanu sa lažnim predstavljanjem Appleu i odaberu Republiku Srbiju kao zemlju svog bivstvovanja. iPhone i iPad su, ironično, mogli zvanično kupovati preko pet godina, ali bez zvanične sofverske podrške.
  No, bilo pa prošlo, srpski App Store slučaj u tehnoškoj istoriji ostaće zabeležen kao jedna od zanimljivih anomalija u Appleovom matriksu, pa valja gledati u budućnost gde nas čeka najpostavljanije i najbitnije pitanje u novonastaloj situaciji – kako promeniti državu i koje su posledice.

  Srećom, promena države kao problem za Apple nije nov, pa je ovo mesto (na razumljivom nam hrvatskom jeziku, strane na srpskom još uvek nema) od kog treba krenuti (ovde je strana i na engleskom ako vam tako više odgovara).
  Razloga za polazak na taj put ima nekoliko. Domaći App Store i servisi znače mogućnost korišćenja domaćih platnih kartica bez bojazni da neka od prečica koje danas postoje budu presečene (domaće kartice preko hrvatske prodavnice). Tu je i momenat ugođaja, lakše je i jeftinije koristiti karticu direktno i platiti nešto po autentičnoj ceni, umesto kupovine kartica za poklon po, naravno, višoj ceni od one koja piše na kartici. Što više stvari plaćate, to će biti lakše, pod uslovom da je sve ono što koristite dostupno kod nas, o čemu će biti reči dalje.
  Ako živite na besplatnoj strani App Storea, domaća prodavnica značiće bolje organizovanu ponudu, rang liste i kategorije za aplikacije i sadržaj biće lokalizovane. Ovo je bitno i za one koji prave sadržaj i aplikacije, domaća prodavnica značiće efikasnije prikupljanje povratnih informacija i bolju komunikaciju sa korisnicima, što bi trebalo da dovede do boljih proizvoda i koristi za sve.
  Da se vratimo na sam proces, ukoliko nemate nikakve pretplate niti kredit na svom postojećem App Store nalogu koji je registrovan na neku drugu državu, prelazak se svodi da proveru dostupnosti aplikacija koje koristite i na našem tržištu. Većina aplikacija će biti, ali nije loša ideja pogledati pre svega one neuobičajenije ili specifične za neka tržišta. HBO Go je ovde dobar primer, dostupan je na hrvatskom, ali ne i SAD App Storeu.
  U momentu poslednjeg osvežavanja teksta (21.04, 00:15), nekih „poznatijih“ aplikacija još uvek nema, poput YouTubea i Netflixa. Verovatno će tek obeležiti Srbiju na listi zemalja koje su dostupne, mada su obaveštenje za to dobili na vreme.
  Kada smo rešili jednostavne, ostaju malo komplikovanije stvari.
  Ako imate kredit na svom App Store nalogu (dopunili ste ga preko poklon kartice recimo), moraćete da ga potrošite pre promene države. Ako je iznos kredita manji od najjeftinijeg proizvoda ili usluge koje možete kupiti, moraćete da se obratite podršci koja će vam anulirati ostatak kredita. Apple Support aplikacija vam može u tome pomoći, odaberite državu svog App Store naloga, pa Billing & Subscriptions.
  Aktivne pretplate za Appleove servise moraćete da otkažete, pa da ih ponovo aktivirate kada promenite državu. Članstva, periodi za koje ste nešto iznjamili, ili sezonske propusnice moraće da istkenu pre promene države. Opšta preporuka je da uključite iCloud podršku za sve Appleove servise koje imate i koje koristite, ako postoji, kako bi kasnije vraćanje podataka i sadržaja bilo lakše i izvesnije. Vraćanje podataka nakon ponovne pretplate ne bi trebalo da bude problem, pa će Apple Music playliste postati dostupne kada se ponovo pretplatite.
  Ovo možda nije loš momenat da razmislite o tome da se na sve što nije Appleovo pretplatite direktno, a ne kroz kupovine u aplikacijama tako što ćete otići na sajt servisa, dodati svoju karticu, PayPal nalog ili neki treći način za plaćanje naknada. Ovo je lep način da podržite vaš omiljeni servis ako želite, jer ovakav način pretplate znači da neće morati da plaćaju proviziju koju Apple naplaćuje za transakcije preko kupovina u aplikacijama koja ide i do 30% od vrednosti transakcije.
  Što se Appleovih servisa tiče, dostupnost svakog od njih za konkretne geografije možete pogledati ovde. To ne znači da će sav sadržaj koji je dostupan za jedno tržište na nekom servisu biti dostupan i na našem. Drugim rečima može se desiti da je neki izvođač dostupan u Apple Musicu u SAD, ali nije u Srbiji, kada Music bude dostupan u Srbiji. iCloud preplata je izuzeta iz ovog procesa i ne morate je otkazivati kako biste promenili državu.
  Dodatna komplikacija može biti porodično deljenje (Family sharing), pa je najbolje da se pre promene regiona iščlanite iz grupe. Family sharing je poznat kao potencijalni izvor problema, pa se naoružajte strpljenjem i spremite za kontakt sa podrškom.
  Kada ste sve ovo uradli i obezbedili se da imate način plaćanja koji je podržan (većina platnih kartica koje koristite za plaćanja preko interneta će raditi), možete početi postupak promene, a kako to da uradite pogledajte odavde pa niže.
  Malo je reći da promena države za App Store nalog može biti komplikovan proces. Važno je ne izgubiti iz vida da dolazak Srbije na spisak ne znači da će zemlja koju trenutno koristite otići sa njega, pa sa ovim procesom ne treba žuriti, a paralelni „srpski“ nalog može biti bezbolno rešenje za opipavanje domaćeg terena. Sa druge strane, malo je razloga zbog kojih novi nalog ne bi bio „srpski“.
  Čekali smo predugo, a navike izgrađene tokom boravka u drugim „App Store“ državama traju ništa kraće. Ulaganje u Appleov ekosistem, kao jedan od ključnih argumenata za ostanak u njemu, u srpskom scenariju dobija negativnu ulogu, pa što ste više uložili, to će verovatno biti teže nalog prebaciti na Srbiju.
  Ipak, valja imati na umu da dolazak Srbije na listu zemalja u kojima App Store zvanično radi nije kraj, već početak procesa uspostavljanja domaćeg iOS ekosistema. To je dobro mesto za zaključak ove mukotrpne priče – njegov razvoj od značaja je za sve koji u njemu učestvuju, bilo da prave aplikacije i sadržaj, ili ih koriste.
  Ivan Jelić
  @escapetofreedom
  https://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2020&mm=04&nav_id=1677006
   
  • 1 reply
  • 100 views
 15. Morpheus added a post in a topic Serije koje trenutno pratite   

  ​Ja sam odgledao prvu sezonu i... postalo je zanimljivo. Samo što je priča toliko duboka i komplikovana da sam na kraju prve sezone čak i ja, koji volim da pokušavam da prokljuvim takve priče, morao da čitam opise epizoda da bih do kraja shvatio šta se tu dogodilo.  Tema cele sezone je otprilike... da li domaćini treba da postanu svesni sebe samih i, ako treba, kako to uraditi? Šta je svest uopšte? Da li su patnja, sećanje i improvizacija dovoljni elementi, ili nešto nedostaje? Neodgovoreno pitanje je šta korporacija uopšte pokušava da uradi sa parkom. Definitivno gledam i drugu sezonu, sad me sve tu kopka. 
 16. Morpheus added a post in a topic Poslednji film koji sam pogledao/la je..   

  Pa to, znaš šta možeš da očekuješ, pa čekaš.  Meni samo potpuno besmislena uloga Margo Robi u filmu. Bukvalno ništa nisu donele filmu, da su isekli njene scene i ostavili sve ostalo taman bi film stao u neko normalno trajanje i bio malo zanimljiviji. Ali valjda mora da se ima i glavna ženska uloga, pa po cenu da bude tu samo da bi bila tu.
  Msm, nije da se žalim, lepo joj ono kostimče u kom je išla do bioskopa.  
 17. Morpheus added a post in a topic Serije koje trenutno pratite   

  "What if I told you that none of your choices are your own? What if I told you I am here to set you free?" - Izgleda da su pozajmili par ideja iz Matrixa, postaje zanimljivo.
 18. Morpheus added a post in a topic Serije koje trenutno pratite   

  Počeo sam da pratim Westworld.... nisam siguran šta da mislim o seriji. Epizode su duge, po sat vremena. Godina je 2050...i neka, neimenovana korporacija je izgradila svet u kom "štampa" androide. Izgledaju kao ljudi, ali su 3D štampani i proizvod su mašte njihovih kreatora. Bogatim pojedincima se naplaćuje pristup ovom svetu, u kom mogu da rade šta god žele. Bukvalno, da ostvare svoje najmračnije želje, da ubiju, ukradu, siluju... šta god. Ovi androidi s kojima stupaju u kontakt ne mogu da ih povrede, ali oni njih mogu. Svaki put kad bude "ubijen", android biva resetovan na podrazumevana podešavanja, "zaboravlja" šta mu se dogodilo. Ali... dolazi do problema, deluje da androidi ipak "pamte" deo onoga što im se dogodilo u prethodnim verzijama programa koji im je ugrađen. Razvijaju svest? Poseduju želju za osvetom?
  Ne znam još uvek da li mi se serija dopada. Ali je zanimljivo, želim da saznam šta im se događa. Serija ima ekstremno visoke ocene na IMDB, skoro 9.0, nadam se da sam dovoljno inteligentan da shvatim zašto. Video sam samo tri epizode, valjda ćemi se ukazati.
 19. Morpheus added a post in a topic Poslednji film koji sam pogledao/la je..   

  ​Upravo.  Tri četvrtine filma mi se nisu uopšte dopale, ali sam sve vreme čekao nešto Tarantinovsko u filmu - i dočekao! Neću ti kvariti doživljaj. Dobar je, uloga dotične je minimalna, ipak su tu Pit i DiKaprio.
 20. Morpheus added a topic in Društvene mreže   

  Viber grupe, korist ili smetnja?
  Malopre sam pročitao šaljiv tekst o školskim Viber grupama, još uvek brišem suze:
  https://luftika.rs/viber-skolske-grupe/?fbclid=IwAR3s_6asYHnTi5FMS2Gg9jCu26rkKUkxEX9KtEsPVSQtYoKLyR7RWyY_tL8
  Podsetilo me na moju grupu gde smo se dogovarali o godišnjici mature, gde sam prošao kroz otprilike istu muku kao glavni junak teksta.   Doduše, bez poslatih srednjih prstiju.  Nakon jedno trista nepročitanih poruka, koje su uredno odzvonile svoje, školski drugari su rešili da malo uspore, a ja stigao da pročitam dobar deo.
  Nego, kakva su vaša iskustva sa malo ozbiljnijim grupama koje se tiču posla ili škole? Da li su i vaši grup...njaci (?) naporni ili pišu samo ono što je apsolutno neophodno da se iskomunicira?
  • 8 replies
  • 130 views
 21. Morpheus added a post in a topic Poslednji film koji sam pogledao/la je..   

  Nisam, ali pošto sam upravo video da ga je režirao Tarantino... postade mi interesantan.  
 22. Morpheus added a post in a topic Poslednji film koji sam pogledao/la je..   

  False Colors - Lažne boje (2020)
  Znate da sam ja ovde predstavnik za Holivud.  Film o inspektoru za hemijsko naoružanje u Iraku koji igrom slučaja nailazi na dokaze o tome da je oružje za masovno uništenje Sadamu dostavljeno iz SAD kako bi se, na kraju priče, opravdala invazija na Iran. Iznenađujuće zanimljiv film u stvari. Drži pažnju, nije baš klasična priča "jedan čovek protiv sistema". OK za potrošiti deo karantinskog vremena. 
 23. Morpheus added a post in a topic E-books   

  Eto meni prilike da ispoštujem ono o čitanju.  
 24. Morpheus added a post in a topic Poslednji film koji sam pogledao/la je..   

  Bombshell (2019)
  Budimo realni, razlog za ovaj film su Šarliz Teron (u ulozi Megin Keli, toliko fantastično odglumljenoj da sam u pojedinim momentima ozbiljno pomišljao da je "prava" Megin Keli odradila bar deo uloge) i Margo Robi. Snimljen po istinitoj priči o tužbi novinarki Fox News-a protiv osnivača televizije zbog seksualnog zlostavljanja u kompaniji. Sasvim uverljiva priča, naročito ako malo poznajete političko-televizijske prilike u SAD gde je FOX leglo ultrakonzervativnih klerofašista američkog tipa gde su očigledno sve novinarke dobijale i zadržavale posao zbog toga kako izgledaju. Film ne ide predaleko u nju ejdž "me too" mitologiju, lepo snimljeno ostvarenje. I još jednom fantastična Šarliz Teron, po meni ubedljivo najbolja glumica današnjice. Ne u filmu koji bih baš posebno preporučio za gledanje, ali nije ni uzalud potrošeno vreme. 
 25. Morpheus added a topic in Zdravlje   

  (Samo)izolacija
  Pa.. kako podnosite izolaciju?  I da li ste uopšte i koliko izolovani? Pretpostavljam da nas ima još koji radimo.
  Ja koristim ovo vreme da svaki dan po malo, bar po sat vremena, učim programiranje. To je nešto što sam odavno počeo, ali sticajem okolnosti nisam imao vremena da se tome u potpunosti posvetim. Ostatak vremena odlazi uglavnom na YouTube i gledanje filmova. Nažalost, izgubio sam poriv za čitanjem, kako se ova prisilna izolacija bude nastavljala biće prilike nadam se da se i na tom planu malo popravim. 
  Moja (samo)izolacija nije baš ni potpuna, odem do prodavnice kad je potrebno jer stric i ja nismo panično pravili zalihe kad je to bilo moderno. U tim kratkim izletima držim propisano rastojanje, nosim rukavice, smanjujem kontakt sa spoljnim svetom na apsolutno neophodan nivo. I strica pokušavam da izbegavam koliko god je moguće, delom jer mi je tako psiha mirnija, a delom i zbog još uvek postojeće sićušne mogućnosti da sam zaražen. Jer, ipak sam radio s ljudima u kladionici do pre 5-6 dana. Nemam simptome, ali to ne znači ništa, možda samo ekstremno dobro podnosim.
  Sve u svemu, tretiram ovo kao produženi godišnji odmor.  
  • 4 replies
  • 101 views