Morpheus

Administrators
 • Content count

  10643
 • Joined

 • Last visited


About Morpheus

 • Rank
  Administrator
 • Birthday 11/19/1981

Profile Information

 • Gender Male

Recent Profile Visitors


111,131 profile views

Morpheus's Activity

 1. Morpheus added a post in a topic: Politički kompas   

  Ima jedna zanimljiva stranica na bespućima interneta na kojoj ispunjavate test vezan za vaše stavove po raznim političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima i koja vam na kraju daje vaš položaj na "političkom kompasu". Već nekoliko puta sam ispunjavao taj test proteklih godina i zanimljivo mi je kako se na njemu polako pomeram ulevo i na dole - sve više sam "left libertarian" kako vreme prolazi. Levi liberal, recimo. Davnih dana kad sam prvi put radio test mislim da sam bio poprilično desno, čak authoritarian right.  
  Test u osnovi otkriva da li ste na političkoj skali skloniji kontroli (authoritarian) ili slobodi, pravima grupa i pojedinaca (libertarian). S leva na desno, da li ste skloniji socijalizmu ili kapitalizmu (uopšteno govoreći), odnosno da li i koliko vas više zanimaju prava pojedinaca ili korporacija.
  Ovako to izgleda u mom najnovijem pokušaju da se klasifikujem:

   
  Ja sam ovde, rekao bih, previše levo, gotovo komunista. Ne opirem se baš toliko kapitalizmu, ali smatram da će korporacije ovakve kakve su sad pri izboru šta je dobro za njih, a šta za radnike i/ili opšte dobro, uvek odabrati ono prvo.
  Kako vi "stojite" na testu? Ako vas ne smara da popunite, ne traje dugo.  
 2. Morpheus added a post in a topic: Izbori   

  Ja se lagano mirim sa ovom situacijom. Nemamo političku kulturu, demokratija se ovde nije primila. Srljamo iz jedne diktature u drugu. Džaba smo krečili.  
  Imam rešenje. Nije demokratsko, nije civilizacijsko. Moratorijum na glasanje ljudima starijim od 60 godina i onima sa koeficijentom inteligencije nižim od 100. Ili od 90, neka istraživanja kažu da nam je prosek niži od 100. Za ostale, test političke pismenosti. Možeš da izađeš na izbore ako imaš potvrdu da si osoba mentalno sposobna da doneseš racionalnu odluku usled razumevanja političkog procesa i koristi/opasnosti koje on sa sobom nosi, kao i poznavanja ustavnih i zakonskih obaveza izabranih lica.
 3. Morpheus added a post in a topic: Planiram...   

  Planiram.  Naredne godine u ovo doba bi trebalo da potpišem "sveti gral",  ugovor na neodređeno vreme.
  Ideja je da do tad skupim što je više moguće para na gomilu, a da za ostatak podignem kredit. Zubi su mi u tradicionalno srpski očajnom stanju. Oduvek su takvi, iz detinjstva vučem taj problem. Delom verovatno genetika, delom i nemar. Ali došlo je do faze u kojoj mora da se reaguje. Mlad sam da bih išao na varijantu standardne proteze, zuba u čaši, pa idem na "holivudski" osmeh, implante i keramiku. Košta mnogo, ali mislim da vredi, garancija je doživotna. Kolege me plaše da to "jako boli", ali... ako treba da trpim bolove mesec dana da bih narednih 30 godina bio bezbrižan - neka bude.  
  Šta vi planirate u nekom skorijem periodu? Znam da mi pravimo planove, a svemir se smeje, ali podelite s nama da vam pošaljemo malo pozitivne energije.  
 4. Morpheus added a post in a topic: Misli kojima se smesim   

   Tako smo mati i ja tamo negde devedes'prve "pravili" portret Deda Mraza za neki školski projekat za ocenu. Moj doprinos je bio gotovo pa ravno nula, u skladu s neprevaziđenim slikarskim talentom koji posedujem. Dodao sam možda par stvari. Rad je bio za peticu. I zaista je bio, ispalo je fenomenalno do tačke da je bilo sasvim logično pomisliti da ja uopšte nisam bio u prostoriji dok je rad nastajao.   Ne sećam se da li je bilo kakve kazne, ali priznanja je bilo - bilo je prosto previše očigledno. 
 5. Morpheus added a post in a topic: 100 evra od države   

  Ja sam dobio među prvima. Preko reda zbog dobrog vladanja.  Nisam ih ni video, otišlo odmah na krečenje... čekamo novi talas virusa.  
 6. Morpheus added a post in a topic: Naši muzički lapsusi   

  Pa da, nema čarobnog jutra jer će se samorokne sutra.  
 7. Morpheus added a post in a topic: Naši muzički lapsusi   

  Nisam dugo  Podelio sam ovo pre neki dan na Facebooku:
  "Nikakva čarobna jutra, zaljubiću se sutra"
  u mojoj verziji postalo je
  "Nikakva čarobna jutra, znaj ubiću se sutra"   
 8. Morpheus added a post in a topic: 100 evra od države   

  Jesam, "Fizičko lice je u statusu dodeljivanja bankovnog računa". Iako ga već imam.   
 9. Morpheus added a post in a topic: NFL 2020/2021   

  25. će vidimo kom opanci kom obojci   Mada će nas ubijete verovatno, ja ne znam ni kako nam se zove startni kvoterbek.  
 10. Morpheus added a post in a topic: NFL 2020/2021   

  Rasporedi Patriota i 49ersa za sezonu 2020/2021  Ja ću budno motriti i raspored Buccaneersa...  
  2020 PATRIOTS Raspored regularne sezone

  Sunday, Sept. 13    Miami Dolphins
  Sunday, Sept. 20    at Seattle Seahawks
  Sunday, Sept. 27    Las Vegas Raiders
  Sunday, Oct. 4    at Kansas City Chiefs
  Sunday, Oct. 11    Denver Broncos
  Sunday, Oct. 18    BYE WEEK            
  Sunday, Oct. 25    San Francisco 49ers
  Sunday, Nov., 1    at Buffalo Bills
  Monday, Nov. 9    at New York Jets
  Sunday, Nov. 15    Baltimore Ravens
  Sunday, Nov. 22    at Houston Texans
  Sunday, Nov. 29    Arizona Cardinals
  Sunday, Dec. 6    at Los Angeles Chargers
  Thursday, Dec. 10    at Los Angeles Rams
  Sunday, Dec. 20    at Miami Dolphins
  Monday, Dec. 28    Buffalo Bills
  Sunday, Jan. 3    New York Jets
  2020 49ERS Raspored regularne sezone
  Sunday, Sep. 13   Arizona Cardinals
  Sunday, Sep. 20   at New York Jets
  MetLife Stadium, East Rutherford, NJ
  Sunday, Sep. 27  at New York Giants
  MetLife Stadium, East Rutherford, NJ
  Sunday, Oct. 4   Philadelphia Eagles
  Levi's Stadium, Santa Clara, CA
  Sunday, Oct. 11  Miami Dolphins
  Sunday, Oct. 18   Los Angeles Rams
  Sunday, Oct. 25   at New England Patriots
  Sunday, Nov. 1   at Seattle Seahawks
  Thursday, Nov. 5  Green Bay Packers
  Sunday, Nov. 15  at New Orleans Saints
  Sunday, Nov. 22   BYE
  Sunday, Nov. 29  at Los Angeles Rams
  Monday, Dec. 7  Buffalo Bills
  Sunday, Dec. 13  Washington Redskins
  Sunday, Dec. 20   at Dallas Cowboys
  Sunday, Dec. 27  at Arizona Cardinals
  Sunday, Jan. 3  Seattle Seahawks
 11. Morpheus added a post in a topic: Viber grupe, korist ili smetnja?   

  Nemam muka sa školskim grupama, na sreću.  Imam dve za posao, jednu ozbiljnu gde sa menadžerom raspravljamo o tekućim stvarima, i drugu poluozbiljnu gde jedni drugima vadimo fleke kad nešto zabrljamo a da menadžer "ne mora da zna". I neobično smo poslovni u obe, ozbiljni do tačke da sam ja u stvari taj klovn koji pravi pošalice na račun svih nas. Ne preterujem u tome, mislim, nadam se.
  Ova grupa sa srednjoškolskim drugarima utinula sama od sebe dok korona ne odradi svoje i granice ne budu otvorene.
 12. Morpheus added a post in a topic: Srbija dobila App Store   

  Evo, nakon par dana korišćenja, rekao bih da slobodno možete da pređete na srpski App Store ako postoji dilema. Nisam našao nijednu aplikaciju koju ja koristim, a da nije prebačena. Čak se i HBO GO, koje inicijalno nije bilo, u međuvremenu pojavila. Ne koristim je, ali sam upravo proverio.
  Tu su i neke aplikacije za koje sam u hrvatskom App Store morao da prekopavam po kategoriji "Kupljeno" da bih ih instalirao. Ako ste imali takvih problema, definitivno menjajte.
  Jedino što meni malo smeta je što su sve cene za aplikacije koje se plaćaju prikazane u evrima. 
 13. Morpheus added a post in a topic: 100 evra od države   

  'oćete duzmete lovu? I zašto? 
   
 14. Morpheus added a post in a topic: Srbija dobila App Store   

  Srbija je konačno dobila App Store. Uz njega, u Srbiji postaju dostupni Apple Music, Podcasts, Books i iCloud. Dobili smo odgovor na pitanje „kada“, ali nas sada čeka „kako“ – promeniti državu za App Store nalog.
  IZVOR: B92 UTORAK, 21.04.2020. | 08:37 -> 10:00

  Foto: Getty/Sean Gallup / Staff


  Nešto manje od 13 godina pošto je svetla pozornice ugledao prvi iPhone, 12 pošto je predstavljen App Store i oko pet i po godina pošto je u Srbiju stigao prvi zvanični iPhone, građanke i građani Srbije mogu da prestanu sa lažnim predstavljanjem Appleu i odaberu Republiku Srbiju kao zemlju svog bivstvovanja. iPhone i iPad su, ironično, mogli zvanično kupovati preko pet godina, ali bez zvanične sofverske podrške.
  No, bilo pa prošlo, srpski App Store slučaj u tehnoškoj istoriji ostaće zabeležen kao jedna od zanimljivih anomalija u Appleovom matriksu, pa valja gledati u budućnost gde nas čeka najpostavljanije i najbitnije pitanje u novonastaloj situaciji – kako promeniti državu i koje su posledice.

  Srećom, promena države kao problem za Apple nije nov, pa je ovo mesto (na razumljivom nam hrvatskom jeziku, strane na srpskom još uvek nema) od kog treba krenuti (ovde je strana i na engleskom ako vam tako više odgovara).
  Razloga za polazak na taj put ima nekoliko. Domaći App Store i servisi znače mogućnost korišćenja domaćih platnih kartica bez bojazni da neka od prečica koje danas postoje budu presečene (domaće kartice preko hrvatske prodavnice). Tu je i momenat ugođaja, lakše je i jeftinije koristiti karticu direktno i platiti nešto po autentičnoj ceni, umesto kupovine kartica za poklon po, naravno, višoj ceni od one koja piše na kartici. Što više stvari plaćate, to će biti lakše, pod uslovom da je sve ono što koristite dostupno kod nas, o čemu će biti reči dalje.
  Ako živite na besplatnoj strani App Storea, domaća prodavnica značiće bolje organizovanu ponudu, rang liste i kategorije za aplikacije i sadržaj biće lokalizovane. Ovo je bitno i za one koji prave sadržaj i aplikacije, domaća prodavnica značiće efikasnije prikupljanje povratnih informacija i bolju komunikaciju sa korisnicima, što bi trebalo da dovede do boljih proizvoda i koristi za sve.
  Da se vratimo na sam proces, ukoliko nemate nikakve pretplate niti kredit na svom postojećem App Store nalogu koji je registrovan na neku drugu državu, prelazak se svodi da proveru dostupnosti aplikacija koje koristite i na našem tržištu. Većina aplikacija će biti, ali nije loša ideja pogledati pre svega one neuobičajenije ili specifične za neka tržišta. HBO Go je ovde dobar primer, dostupan je na hrvatskom, ali ne i SAD App Storeu.
  U momentu poslednjeg osvežavanja teksta (21.04, 00:15), nekih „poznatijih“ aplikacija još uvek nema, poput YouTubea i Netflixa. Verovatno će tek obeležiti Srbiju na listi zemalja koje su dostupne, mada su obaveštenje za to dobili na vreme.
  Kada smo rešili jednostavne, ostaju malo komplikovanije stvari.
  Ako imate kredit na svom App Store nalogu (dopunili ste ga preko poklon kartice recimo), moraćete da ga potrošite pre promene države. Ako je iznos kredita manji od najjeftinijeg proizvoda ili usluge koje možete kupiti, moraćete da se obratite podršci koja će vam anulirati ostatak kredita. Apple Support aplikacija vam može u tome pomoći, odaberite državu svog App Store naloga, pa Billing & Subscriptions.
  Aktivne pretplate za Appleove servise moraćete da otkažete, pa da ih ponovo aktivirate kada promenite državu. Članstva, periodi za koje ste nešto iznjamili, ili sezonske propusnice moraće da istkenu pre promene države. Opšta preporuka je da uključite iCloud podršku za sve Appleove servise koje imate i koje koristite, ako postoji, kako bi kasnije vraćanje podataka i sadržaja bilo lakše i izvesnije. Vraćanje podataka nakon ponovne pretplate ne bi trebalo da bude problem, pa će Apple Music playliste postati dostupne kada se ponovo pretplatite.
  Ovo možda nije loš momenat da razmislite o tome da se na sve što nije Appleovo pretplatite direktno, a ne kroz kupovine u aplikacijama tako što ćete otići na sajt servisa, dodati svoju karticu, PayPal nalog ili neki treći način za plaćanje naknada. Ovo je lep način da podržite vaš omiljeni servis ako želite, jer ovakav način pretplate znači da neće morati da plaćaju proviziju koju Apple naplaćuje za transakcije preko kupovina u aplikacijama koja ide i do 30% od vrednosti transakcije.
  Što se Appleovih servisa tiče, dostupnost svakog od njih za konkretne geografije možete pogledati ovde. To ne znači da će sav sadržaj koji je dostupan za jedno tržište na nekom servisu biti dostupan i na našem. Drugim rečima može se desiti da je neki izvođač dostupan u Apple Musicu u SAD, ali nije u Srbiji, kada Music bude dostupan u Srbiji. iCloud preplata je izuzeta iz ovog procesa i ne morate je otkazivati kako biste promenili državu.
  Dodatna komplikacija može biti porodično deljenje (Family sharing), pa je najbolje da se pre promene regiona iščlanite iz grupe. Family sharing je poznat kao potencijalni izvor problema, pa se naoružajte strpljenjem i spremite za kontakt sa podrškom.
  Kada ste sve ovo uradli i obezbedili se da imate način plaćanja koji je podržan (većina platnih kartica koje koristite za plaćanja preko interneta će raditi), možete početi postupak promene, a kako to da uradite pogledajte odavde pa niže.
  Malo je reći da promena države za App Store nalog može biti komplikovan proces. Važno je ne izgubiti iz vida da dolazak Srbije na spisak ne znači da će zemlja koju trenutno koristite otići sa njega, pa sa ovim procesom ne treba žuriti, a paralelni „srpski“ nalog može biti bezbolno rešenje za opipavanje domaćeg terena. Sa druge strane, malo je razloga zbog kojih novi nalog ne bi bio „srpski“.
  Čekali smo predugo, a navike izgrađene tokom boravka u drugim „App Store“ državama traju ništa kraće. Ulaganje u Appleov ekosistem, kao jedan od ključnih argumenata za ostanak u njemu, u srpskom scenariju dobija negativnu ulogu, pa što ste više uložili, to će verovatno biti teže nalog prebaciti na Srbiju.
  Ipak, valja imati na umu da dolazak Srbije na listu zemalja u kojima App Store zvanično radi nije kraj, već početak procesa uspostavljanja domaćeg iOS ekosistema. To je dobro mesto za zaključak ove mukotrpne priče – njegov razvoj od značaja je za sve koji u njemu učestvuju, bilo da prave aplikacije i sadržaj, ili ih koriste.
  Ivan Jelić
  @escapetofreedom
  https://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2020&mm=04&nav_id=1677006
   
 15. Morpheus added a post in a topic: Serije koje trenutno pratite   

  ​Ja sam odgledao prvu sezonu i... postalo je zanimljivo. Samo što je priča toliko duboka i komplikovana da sam na kraju prve sezone čak i ja, koji volim da pokušavam da prokljuvim takve priče, morao da čitam opise epizoda da bih do kraja shvatio šta se tu dogodilo.  Tema cele sezone je otprilike... da li domaćini treba da postanu svesni sebe samih i, ako treba, kako to uraditi? Šta je svest uopšte? Da li su patnja, sećanje i improvizacija dovoljni elementi, ili nešto nedostaje? Neodgovoreno pitanje je šta korporacija uopšte pokušava da uradi sa parkom. Definitivno gledam i drugu sezonu, sad me sve tu kopka. 

Status Feed 1. Smucalica » Morpheus

  Ako mi nešto ustreba oko tehničke podrške, javim ti se :osmeh: može? :treptrep:

 2. Smucalica » Morpheus

  prija :zagrljaj: samo da znaš... :kiss:

 3. Adrijan » Morpheus

  Reko' ti ja, mali sve bolji kako sezona odmiče. Nego, moraćeš mi objasniti šta ti to, gde i kako igraš. Ništa mi nije jasno iz ovoga što znam. :kez: Posle noćas, opet smo izjednačeni. ;)

 4. Morpheus » Adrijan

  Gubim finale s timom gde mi je Brejdi kvoterbek, a dobijam s onim gde je Kepernik, ironija patotije. :lol:

 5. Goga » Morpheus

  :uzbud: :zagrljaj::kiss::srce: :srce:

 6. Morpheus » Smucalica

  2x :kiss: za tebe sa zapada. :)

 7. Smucalica » Morpheus

  Plaz sa zapada? Leeepooo... :kiss: for you and :kiss: for Muter :)

 8. Morpheus » Adrijan

  Hvala! :) Sad je još i klizavo... valjda ću se nekako snaći. :lol:

 9. Smucalica » Morpheus

  meni nije smešno... bRe... :ajme:

 10. Smucalica » Morpheus

  ajd' samo... izvoli... čekala sam da prokomentarišeš... :dry: katasTrofa! apsolutna katastrofa.... :ajme:

 11. Morpheus » Smucalica

  Tu je, tu je.... :kiss::zagrljaj:

 12. Smucalica » Morpheus

  :kiss: di je muzika? pa pićence? pa meze? jel' slaviš danas? :kiss:

 13. Morpheus » Adrijan

  Promenjeno, loguj se onom iz pp-a i onda samo promeni u podešavanjima.

 14. Morpheus » Smucalica

  :lol: To ja 'nako, radi reda... :roll:

 15. Smucalica » Morpheus

  nije valjda da se stidiš? ti si :andja: ? dooobrooo... što ne kažeš, da ne kvarim :roll:

 16. Smucalica » Morpheus

  Znam ja svašta na gestovnom sada da kažem :roll: Pokazaću ti jednom prilikom, zaista zanimljiv način komunikacije a da drugi ne znaju o čemu divaniš :stid2:

 17. Adrijan » Morpheus

  Ah, proslava prve plate. Mašala, mašala. Valjan razlog! :ok: Samo neka se nastavi.

 18. Morpheus » Adrijan

  Za povod videti pod Ja bih da se pohvalim :lol: Glava... odlično! :fijuk:

 19. Smucalica » Morpheus

  sad će vidim :kez: