Idi na sadržaj

Kraj Južnog toka


Preporučene poruke

Rusija je primorana da se povuče iz projekta Južni tok zbog nespremnosti EU da podrži gasovod. Gas će biti preusmeren na druge kupce, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

To je potvrdio i šef "Gazproma".

"Neću biti povratka na Južni tok. Taj projekat je zatvoren", rekao je prvi čovek kompanije Aleksej Miler

 

izvor - Kurir

 

 

Ako su ovo Putin i Miler izjavili onda to je to. Tranzit gasa preko Ukrajine je i dalje nemoguć, ruski gas će se preusmeriti ka azijskom tržištu gde se uveliko radi na igradnji infrastrukture ka Kini, Japanu i drugim kupcima, a istok Evrope će da ga izduva za gas kako stoje stvari. Jednostavno ne vidim jeftinu alternativu ruskom gasu i ovo su vrlo loše vesti. Jer čisto sumnjam da će išta biti i od ovog gasovoda preko Turske. Dok su radovi na Južnom toku tapkali u mestu:

 

map2.jpg

 

Gasovod za azijsko tržište, da vidim ko će ovde da stopira izgradnju.Već sledeće godine će prve deonice biti izgrađene i u Rusiji i u Kini. Za 4-5 godina, gotov gasovod.

 

Samo me zanima kada će se otvoriti pitanje JP Južni tok. Šta su oni radili sve ovo vreme i kako su zarađivali svoje male platice  :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

 

 

EU: Južni tok ipak moguć. Rusija: Nema šanse!

FoNet | 04. 12. 2014. - 18:25h | Komentara: 0

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i premijer Bugarske Bojko Borisov saopštili su posle današnjeg sastanka u Briselu da gasovod Južni tok može da se gradi ukoliko se ispune poznati uslovi.

Prema Junkerovim rečima, Rusija je u ovom trenutku, zbog ukrajinske krize, stateški problem za Evropu, ali će se i dalje raditi na tome da ponovo postane strateški partner.

- Nećemo, međutim, nikome dozvoti da nas ucenjuje - kazao je Junker.

Borisov je posle sastanka istakao da je zajednička želja da se Južni tok izgradi, ali da to mora biti urađeno u skladu sa propisima Evropske unije.

Premijer Bugarske je saopštio da će se ministri energetike država koje učestvuju u projektu gasovoda Južni tok sastati u Briselu 9. decembra.

- Pripreme nisu obustavljene. Taj sastanak će biti održan kako je planirano i nadam se da će na njemu biti rešeni svi problemi, uključujući i onaj sa Trećim energetskim paketom - rekao je Borisov.

U međuvremenu, Tass je preneo da je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio da je odluka o obustavljanju projekta Južni tok konačna.

- Umesto Južnog toka, gradiće se gasovod do Turske, u skladu sa dogovorom predsednika dve države - rekao je Novak.

Da Rusija više ne namerava da pregovara o Južnom toku potvrdio je i prvi čovek Gasproma Aleksej Miler, koji je rekao da je taj projekat definitivno zatvoren, prenosi Tass.

Blic

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Onako mazohistički, ponekad, kad nema baš nešto na drugim što me interesuje, prebacim na onaj CIA-N1 kanal. I sinoć kratko, jer nisam mogao duže da izdržim, slušah Borisa Dijamant Tadića, kako sere i kenja o potpisivanju ugovora bez zaštitnih klauzula i kako je to bio najbolji mogući ugovor u tom trenutku i kako...  :govno:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...