Idi na sadržaj

Može li NS biti evropska prestonica kulture?


Da li NS može da bude evropska prestonica kulture?  

4 glasova

  1. 1. Da li NS može da bude evropska prestonica kulture?

    • DA
      0
    • DA ali uz ozbiljna ulaganja u kandidaturu
      3
    • NE
      1


Preporučene poruke

Mislim da NS ima ogroman potencijal da bude evropska prestonica kulture... ali! Zapravo  veliko ali. Novi Sad mi deluje zapuštenije nego ikad. Od kako je sređeno staro gradsko jezgro neke tamo godine sa sve fasadama i behatonom ni jedno ozbiljnije šminkanje grada nije urađeno. Da bi grad uopšte mogao da razmišlja o nekoj ozbiljnoj kandidaturi bojim se da su potrebne ooooogromne svote evra koje država, još manje grad mogu da daju. Novce sa zapada teško da ćemo da dobijemo a ono što dobijemo pola se pokrade pola se potroši na gomilu egzistencijalnih stvari za koje uvek fali para.

 

Pečuj je bio prestonica, da li je neko od tada bio u Pečuju? Grad se sija! Sređen je koliko i gradovi po Nemačkoj ili Austriji. Temišvar se ozbiljno sprema za svoju kandidaturu! Sređuju se fasade, trgovi se kompletno rekonsruišu, a urbani mobilijar i cveće u Temišvaru izgledaju tako da me ovo po Novom Sadu podseća na cvetne aranžmane iz babine bašte.

 

Generalno grad nam je u šit stanju, sa rupetinama po pešačkoj zoni, zapuštenim fasadama, zapuštenom tvrđavom, zapuštenim parkovima. Ako neko misli da grad izgleda ok, možda u odnosu na većinu gradova u Srbiji... dok se ne izdvoje ozbiljne pare za sređivanje grada i pripremu neke ozbiljnije kandidature mislim da NS nema nikakve šanse.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Apsolutno se slažem.

Dok se ne reši joooš mnogo postojećih problema uz sve to, daleko smo od evropska prestonica kulture.

Ono što mi ide dodatno na živce je, da sve što se sređuje bude nekako samo polovično urađeno. 
Što bi rekli-"Samo kud popa ide..."

Naprimer:

Fontana na keju, napravljena je sjajno. Nije završena. 

Uz te vodene stubove treba da se svira tiha muzika a izbijanje vode da se uklapa u ritmu muzike.

To nije završeno...osim toga beli ukrasni kamen na stazama deca raspiju kao da je pesak jer.... roditeljima je baš zgodno da sednu na bedem keja, ćaskaju međusobno a decu ostave da bacaju kamenčiće u vis..čak im ponesu od kuće igračke za pesak (!??!?!).
Uveče se sve beli od kamenčića. Posle treće godine takvog neodgovornog ponašanja roditelja, kamenja na stazi je sve manje a na okolnoj travi sve više....

Prve godine tu su dežurali komunalci koji su opominjali roditelje (koja sramota!!!) a onda odustali...ko će vaspitati toliko gomilu roditelja????
O romima sa kvantaša koji se tu uredno leti kupaju, ne želim ni da pričam!!! Sa sve šamponom i sapunom!!
Straššššššššno....
Ovo je samo jedno od zapažanja iz neposrednog  "komšiluka"...

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo npr Petrovaradinska tvrđava. Dovoljno je da se skokne do BG pa da se vidi kako se održava takav jedan spomenik. Jeste, neko će reći da se nema novaca, ali šta ćemo sa grafitima po tvrđavi? Šta ćemo sa Beogradskom kapijom koja se obnavlja već godinama a usput i dalje nekima služi kao javni wc? Smeće razbacano na sve strane naroćito po podzemnim galerijama? I da ne nabrajam dalje.

 

Kad spomenu fontane, većina u gradu ili ne radi ili je u ajzdravo stanju. Fontane su uglavnom najlepši ukrasi svih gradova a ove u NS mu dođu kao malo veće česme pa i to ne mogu da održavaju.

 

Osnovni problem grada je što nije u stanju da reši egzistencijalne stvari u gradu - vodovod, kanalizaciju, gradski prevoz,... tako da dok na red dođu pešačke zone, fasade, dekorativne rasvete treba da prođe bar svetlosna godina. A ta komunalna policija bi mogla bar da malo zavede komunalnog reda kada se već gospoda šamponira po fontanama, šara po fasadama i rasipa smeće gde stigne. Taman se stoka nauči redu a pride se dopuni gradski budžet od kazni.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 1 godinu kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...