Idi na sadržaj

Registracija abortivne tablete u Srbiji


Da li podržavate registraciju abortivne tablete u Srbiji?  

3 glasova

  1. 1. Da li podržavate registraciju abortivne tablete u Srbiji?

    • Da
      3
    • Ne
      0
    • Nemam stav o tome
      0


Preporučene poruke

Dok pojedine evropske zemlje potresaju protesti protivnika abortusa zbog uvođenja pilule za pobačaj u bolnice, u Srbiji se, kako saznajemo u medicinskim krugovima, postupak registracije ove tablete približava završnoj fazi.

U većini zemalja medikamentni prekid trudnoće uveden je bez javne rasprave, a kritičari, osim moralnog aspekta i straha od porasta broja abortusa, navode i neregistrovane rizike po psihu žene. Lekari se takođe plaše tužbi zbog mogućih posledica, s obzirom na to da se sam pobačaj obavlja često kod kuće. Protivnici tableta još tvrde da one mogu ostaviti dugotrajne posledice po hormonalni sistem i reproduktivne organe žene. Druga tableta koja se uzima, hormona prostaglandina, može izazvati velike mučnine, jake bolove i povraćanje. Medikamentna metoda u Evropi ne preporučuje se strastvenim pušačima, starijima od 40 godina, onima koji imaju hronična oboljenja i duže vreme primaju kortisonterapiju.

Kada bude uvedena, svakako će olakšati ženama prekid trudnoće i učiniti ga humanijim. Ali koplja se lome oko toga da li će i kolike posledice biti po naš, ionako nizak, natalitet.

Srbija ovu pilulu dočekuje kao zemlja u samom vrhu po broju pobačaja u odnosu na broj rođene dece i broj stanovnika. Zvanična statistika kaže da se godišnje u državnim bolnicama obavi oko 20.000 abortusa, a procenjuje se da ih je na privatnim klinikama bar još toliko. Ako se zna da je prošlog septembra u školske klupe selo oko 71.000 prvačića, to znači da svake godine izgubimo više od polovine jedne generacije! Ili izgubimo grad veličine Obrenovca. Zanimljivo je i da je već godinama, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj rođenih upravo za 40.000 manji od broja umrlih u zemlji. Samo u prestonici za 12 meseci 8.000 beba ne dobije šansu da živi.

Najveći broj žena prekida trudnoću između 25. i 33. godine, a zatim između 35. i 44. Uglavnom one koje nisu rađale ili koje imaju dvoje dece. Mada statistika Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuje da u ukupnom skoru, uz manje oscilacije, pada broj abortusa od 2008, važno je znati da pada i broj rođenih. Tako smo u 2009. na 70.299 rođenja imali 22.733 abortusa, a u 2012. na 67.257 rođenja 20.335 prekida trudnoće.

- Imajući u vidu nivo rađanja i obim korišćenja efikasne kontracepcije, ima se utisak da se po učestalosti abortusa i dalje nalazimo na istom nivou kao pre nekoliko decenija. Ako je tako, onda je stopa abortusa oko 90 na 1.000 žena starosti 15-44 godine, što znači da u svakoj kalendarskoj godini svaka dvanaesta žena namerno prekida trudnoću. U populaciji adolescentkinja pada učestalost rađanja, bar među devojkama starijim od 16 godina. S obzirom na to da mali broj koristi efikasnu kontracepciju, može se pretpostaviti da raste učestalost namernih prekida trudnoće - kaže dr Katarina Sedlecki, savetnica u Republičkom centru za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

Šta će ženama doneti eventualna registracija medikamentnog prekida trudnoće, kako se on zvanično zove, odnosno „hemijskog abortusa“, kako je prozvan u svetu? Važno je znati da on za Srbiju nije baš potpuna novina. Osim što se može naći na „crnom tržištu“ i prošvercovati iz neke od zemalja u kojima je registrovan, u okviru studije Svetske zdravstvene organizacije, kada su ispitivane dve različite doze leka za pobačaj, „mifepriston“ je pre deset godina, zvanično primenjivan i u Ginekološko-akušerskoj klinici u Novom Sadu i u GAK u Višegradskoj, u Beogradu. Ove klinike su imala odobrenje Ministarstva zdravlja. Pilula je samo u novosadskoj Klinici za ginekologiju, tokom nešto više od godinu dana, primenjena kod oko 250 žena. Komplikacija nije bilo, pa se stručnjaci slažu da je ovo najkomfornija metoda abortusa do desete nedelje trudnoće.

U većini zemalja u kojima je registrovan, „mifepriston“ se distribuira u bolnicama u kojima je zakonski dozvoljeno vršiti abortus. Sam čin, međutim, odvija se kod kuće, zbog čega se metoda i smatra humanijom. Tako je praksa u Češkoj, koja je poslednja uvela lek, prošle nedelje, da se prva od četiri tablete, koliko se tamo pije, uzima u bolnici. Ona, praktično, ubija plod. Ostale, koje služe da se izbaci fetus i placenta, piju se kod kuće.

Prema rečima prof. dr Aleksandre Kapamadžije, načelnice Zavoda za planiranje porodice Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Novom Sadu, ova metoda je najbolja alternativa hirurškom abortusu za takozvane mlade trudnoće:

- Može se primeniti za trudnoće do 10. nedelje i ima prednost u odnosu na hirurški abortus. S obzirom da se ne koriste instrumenti, znatno je smanjena mogućnost komplikacija i infekcija. Produženo krvarenje, koje može da traje i dve nedelje, jedna je od nuspojava.

Ako bi se lek registrovao, a metoda uključila u naše klinike, pacijentkinje bi, uz ličnu kartu, potvrdu o krvnoj grupi i izjavu da žele da prekinu trudnoću, izlazile s klinike s pilulama u džepu. Nakon što popiju tablete, u bolnicu se vraćaju za 24 do 48 sati. Tada im se vaginalno ubrizgava drugi lek i u polovini slučajeva u naredna tri sata dolazi do spontanog pobačaja. Kod 45 odsto pacijentkinja do pobačaja dolazi u roku od 24 časa. Samo kod pet odsto žena potrebno je uraditi revizionu kiretažu, ako ima zaostalog tkiva fetusa.

PREKIDI TRUDNOĆE U DRŽAVNIM BOLNICAMA

2008. 24.159

2009. 22.733

2010. 22.092

2011. 21.154

2012. 20.335

*Podaci Instituta za javno zdravlje "Batut"

- Dva su osnovna metoda za prekid trudnoće koje Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim. Jedan je hirurški, a drugi medikamentni, i oba su približno jednako efikasna. Prvi podrazumeva hirurški postupak koji se kod nas obično izvodi u uslovima opšte anestezije. Za ženu je to stresogeno iskustvo, a postoji i mogućnost povreda unutrašnjih polnih organa. Drugi se izvodi primenom dva preparata. Prvi treba da zaustavi dalji razvoj trudnoće, a drugi da olakša izbacivanje konceptusa. Za veliki broj žena je manje traumatičan - objašnjava dr Sedlecki.

Ona veruje da uvođenje ove pilule neće uticati na dalji pad nataliteta u Srbiji. Za neplanirane trudnoće krivo je nepostojanje sistemskog rešenja vezanog za obrazovanje mladih o zaštiti i izuzetno niska učestalost korišćenja efikasne kontracepcije. A nizak nivo rađanja je uslovljen nizom različitih faktora, koji nemaju veze s abortusom.

- U Švedskoj i Francuskoj, u kojima se više od polovine prekida trudnoće obavlja medikamentnim metodom, nivo rađanja je mnogo viši nego u Srbiji. Ipak, važno je da ovaj prekid trudnoće ostane pod kontrolom zdravstvenog sistema, odnosno da žene ne mogu da ga nabavljaju preko interneta ili u apoteci - poručuje dr Sedlecki.

S mišljenjem dr Sedlecki nije saglasan sociolog politike Ljubiša Despotović. On smatra da se „gura pod tepih“ moralni, nacionalni, socijalni i populacioni aspekt cele priče. A pitanje je daleko složenije od jedne pilule i svodi se na to da li iko, pa i majka, ima pravo da prekine život u začetku.

- Verovatno je abortus pilulom humaniji i jednostavniji za ženu, ali to bi bilo isto kao kad bismo samoubicama prodavali tablete jer je daleko ljudskije nego skakanje s mosta ili vešanje! Kako ja to vidim, ovo je samo još jedna u nizu mera za ubrzanu depopulaciju stanovništva, posebno na poluperiferiji, kao što je naša zemlja, koja inače ima negativan prirodni priraštaj.

Po njemu, umesto da država olakšava prekide trudnoće, treba da obrazuje mlade da ne zapadaju u problem neželjene trudnoće. Depopulacione mere deli na ekonomske (toliko siromašenje građana da se oni pitaju za šta vredi živeti i stvarati novi život), i ostale. U te druge, između ostalog, spada i kontaminacija toksičnom hranom, pićem i informacijama, koje nas emocionalno i psihološki podrivaju. Tu spada i totalna liberalizacija abortusa.

- Razlozi za depopulacione mere mogu nekom da liče na teoriju zavere, ali su vrlo realni i iza istraživanja stoje ozbiljni naučnici. Svetskih prirodnih resursa je sve manje, klimatske promene su sve vidljivije, a planeta je prenaseljena. Zato korporativna i bankarska elita tiho i suptilno „oslobađa“ južnije predele u kojima će se moći živeti za migracije koje slede - zaključuje Despotović.

SPC traži zabranu

SPC je više puta tražila od države da zabrani abortus, osim u slučajevima kada se obavlja iz medicinskih razloga. Prošle godine su na ovakav zahtev žučno odgovorili poslanici u okviru Ženske parlamentrane mreže, koji su poručili da se borba za povećanje nataliteta ne dobija ukidanjem prava žena, već brigom za žene i decu - povećanjem davanja, nesmanjivanjem jednokratne pomoći, bitkom protiv porodičnog nasilja, boljim regulisanjem alimentacionih isplata...

Žene su takođe istakle da zabrana abortusa ne bi smanjila njihov broj, već ih samo prevela u „sivu zonu“. U svetu se godišnje izvede oko 40 miliona abortusa, od kojih je polovina nelegalna. Oko 200.000 žena umre svake godine od posledica.

Izvor: Novosti.rs

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I dalje ne mogu da se načudim da mlade devojke i žene ne koriste kontracepciju koje ima u ogromoj ponudi, na svakom mestu (!!!) već imaju potrebu za ovakvom hormonskom bombom.

No dobro to je njihov izbor ili možda neupućenost, kako god se to zvalo.

Uopšte sam protiv ne planirane trudnoće pa kako god se ona završila...

I potpuno se slažem sa Adrijanom!!!

Normalno da podržavam, samo se nadam da se te tablete neće naći u slobodnoj prodaji.
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Za registraciju pilule jesam, više puta sam napisao svoje stavove o abourtusu do dobi u kojoj fetus nema razvijen nervni sistem. Što se tiče slobodne prodaje, budimo realni, čim bude registrovana naći će se i u slobodnoj i u neslobodnoj prodaji, pa i u nekoj trećoj ako postoji. Neće to sprečiti zloupotrebe i korišćenje pilule kao sredstva za kontracepciju.

 

Ono što bi sprečilo takav scenario je eduka.... ma, koga ja to zavaravam. :beyond:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

nesto na temu...

 

Pitali Fatu:
• Fato, koju ti kontracepciju koristiš?
• Kantu - odgovori Fata.
• Kakvu kantu bona Fato, nije to kontracepcija?
• Jes' ba bogami ... znaš ti mog Muju, da je nako malešan, pa se mora popeti na kantu kad me jebe ... kad ja njega vidim da zakovrne očima, ja šutnem kantu!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 9 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...