Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Pošto ovde samo ja volem da se učim radu u svemu što može, ne može, a ponekad i ne sme da se instalira na računar (:roll:), naravno da moram otvoriti i ovu temu.

 

Cela sedmica u Mac OS X, verziji 10.9 Mavericks (Apple je nakon mačaka namerio da nazive svojim operativnim sistemima daje po "kul mestima u Kaliforniji", šta god to značilo).

 

Utisci:

- (meni) Jako lep korisnički interfejs. Pošto već neko vreme u Linuxu imam jako sličan raspored elemenata, nije bilo teško navići se na Mac način rada. Menu bar ("ono na vrhu") sadrži najosnovnije informacije i opcije za upravljanje sistemom. Tu je i njegov levi deo u koji svi programi smeštaju svoje opcije za podešavanje, čime njihov interfejs postaje manje zatrpan a smanjuje se i vreme za pronalaženje različitih opcija - uvek su na istom mestu, koji god program da pokrenete.

Dock služi za pokretanje programa, i ima mnogo više opcija od Windows taskbar-a ili Linux dock-a/panela.

 

- način instalacije programa je fan-ta-sti-čan! Skini program, otvori pakovanje, prevuci ikonicu međ' aplikacije - to je to!

 

- Svi programi potrebni za početak rada u Mac OS-u su unapred instalirani, jako malo stvari je potrebno naknadno instalirati.

 

- Svi programi obaveštenja o radu ubacuju u zaseban deo interfejsa kom se pristupa jednim klikom. I zatvara se tim jednim klikom.

 

- Safari, kao standardni web browser je jako ispeglan (za razliku od svoje Windows varijante), i nema potrebe za razmišljanjem o njegovoj eventualnoj zameni. Uz Glims dodatak i ono malo problematičnih stvari u njemu se dovodi u red.

 

- Prilikom instalacije bilo kog programa, ako on ima opcije za pristup podacima vaših kontakata, možete mu dozvoliti ili zabraniti da te podatke deli sa drugim programima. I znate tačno kojim programima.

 

- Upravljanje memorijom je čudno, zaboravite na to da ćete pogledom u menadžer aktivnosti znati tačno koliko RAM memorije vam je zauzeto. Ali brzo shvatite da taj podatak i nije naročito bitan - teško ćete ostati bez slobodne memorije.

 

 

 

 

 

 

Jeste li imali iskustva sa Mac OS i kako vam se čini?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

 

Kompanija Apple za 21. oktobar u 10:00 časova po lokalnom vremenu priprema novi događaj na kom se očekuje da budu predstavljeni nova verzija operativnog sistema Mac OS X pod nazivom Yosemite (Josemiti) i tablet računar iPad Air 2. Spekuliše se informacijom da bi jedno od predstavljanja moglo biti rezervisano za novu verziju najjeftinijeg računara iz Apple porodice - Mac Mini 2014.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

Stigao i Yosemite na moj računar.

 

- vizuelno čista desetka. O ukusima se ne raspravlja, ali za moj pojam ovo je ubedljivo najlepši operativni sistem ikad napravljen. Naročito u dark režimu, koji sam ja odmah aktivirao.

- u radu brz, tečan, bez ikakvog seckanja ili zatezanja čak i na mom, za Apple standarde ipak slabijem računaru. Jedini primer gde se vidi neko usporavanje je promena pozadine na desktopu, traje jedno 3-4 sekunde.

- Safari pati od dečijih bolesti, ja sam čak morao ručno zameniti ceo webkit i javascript frejmvork da bih ga naterao da radi. Doduše, to je verovatno samo na mom hardveru. Sad kad sam ga doveo u red, on je i dalje najbolji browser za Mac. Daleko najbolji.

- Dock je potpuno redizajniran u odnosu na sve prethodne desetke. Mnogi ga ne vole, ali efekat prozirnosti (koji se inače vidi kroz ceo sistem) mu daje neku dozu elegancije. Meni lično lepši nego prethodni. Mada ume da bude ometajući faktor ako odaberete pogrešan wallpaper.

- Ikonice redizajnirane kroz ceo sistem. Uklapaju se, ali... ne znam, boja foldera je malo čudna.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Pošto samo ja ovde i pišem, da vam opišem na konkretnom primeru jednu razliku između Windows-a i Mac-a.

 

Preuzmem pre neki dan od svojih dveju rođaka solidnu količinu materijala (~60GB) za učenje o različitim računarskim i programerskim veštinama, lepo prekopiram sve na svoj hard disk i ustanovim kako video materijala koji su trebali da budu tu - nema. Ne da ih nema na mom kompu, nego ni na usb hard disku sa kog sam kopirao. Prosto isparili.

 

I traje već par dana naša mala rasprava gde ja tvrdim da video fajlova nema, a one da su tu i da su ih kasnije kopirale bez problema.

 

Večeras po ko zna koji put ponovimo istu priču i ja pitam gde su ti misteriozni fajlovi smešteni, i kaže Jelena:

 

- folder tajitaj, tajitaj... i na kraju u folderima .hole2 i .hole3...

 

- :celepenka: Jebem ti Windows!

 

Šta se dogodilo: Mac OS i sve distribucije Linuxa fajlove i foldere sa tačkom na početku imena tretiraju kao NEVIDLJIVE i ne prikazuju ih ako im nije drugačije rečeno. Samo Windows te foldere tretira kao regularne! :grrr:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Izvinte, mladi gospodine, ali za ovu "grešku" ne teba da krivite Vindovs. Kao što i sam znaš, i u Vindovsu postoje "nevidljivi" folderi, pa je zbog ličnih i poslovnih specifičnosti, kod mene podešeno da se uvek prikazuju. U redu što ih iz prve ili druge, nisi video, ali posle toga ti je trebala pasti na pamet misao da se radi o skrivenim fajlovima i da treba da uključiš opciju prikazivanja istih. Posebno ako se podatak o zauzetosti prenosnog medija i veličina kopiranog sadržaja ne slažu.   :zakletva:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S.
Morao sam malo da branim Vindovs, jer si se bre mnogo navukao na to jabukoliko jednoumlje. Ko sekta neka da te je ćapila pod svoje.   :plaz2:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

Na svojoj konferenciji održanoj pre dva dana u Kupertinu, Apple korporacija je najavila novo izdanje operativnog sistema Mac OS X u verziji 10.11. Sistem će nositi naziv "El Capitan" (El Kapitan, vrh na planinskom vencu Yosemite u saveznoj državi Kaliforniji), koji će se na računarima korisnika naći na jesen ove godine.

Apple je na konferenciji najavio i novu verziju operativnog sistema za iPhone i iPad uređaje - iOS 9, koji donosi brojna unapređenja kad su u pitanju trajanje baterije i stabilnost sistema.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Apple special event na kom će biti objavljeni iPhone 6s/Plus, iOS 9, novi iPad, Mac OS X 10.11 El Capitan, novi Apple TV (i verovatno još koješta neprocurelo) će  biti održan u San Francisku večeras u 19:00 po srednjeevropskom vremenu. Po prvi put, event će moći da gledaju i korisnici Windows računara, ali samo ako mu pristupe sa operativnog sistema Windows 10 i njegovog Edge browsera.

Link: http://www.apple.com/apple-events/september-2015/

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Evo, nekoliko dana u El Capitanu. Najtečnije iskustvo na Mac OS X-u do sada. Vizuelno se ni malo ne razlikuje od 10.10 Yosemite, ali je u pozadini očigledno došlo do mnogo unapređenja. Sve radi primetno brže i tečnije nego do sada. Novi Safari je fantastičan! Ni do sada mu na Macu nijedan browser nije mogao parirati, sad slobodno mogu da kažem da je najbolji browser koji postoji. Verzija 8 je imala dosta problema sa video materijalima, povremeno zaglupljivala na "težim" sajtovima, na devetci apsolutno nijedan problem do sad. Disk Utility je redizajniran kako bi bio lakši za korišćenje glupljim korisnicima, ne znam koliko je to dobro ili loše, ali radi dobro pa se ne žalim. Ostatak promena je uglavnom šminka, ništa posebno novo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 7 meseci kasnije...

Po svemu sudeći, još jedno ime će ovog leta i jeseni otići u penziju. Prema navodima brojnih izveštača, Apple planira da promeni ime svog operativnog sistema koji ime Mac OS X nosi od 24. marta 2001. godine. Nova verzija bi trebala da nosi naziv macOS, što bi dovelo do jedinstvenog sistema imenovanja operativnih sistema Apple korporacije (iOS, tvOS, watchOS, macOS).

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 2 godina kasnije...

Instalirao sam, ovaj put posle podužeg čekanja jer mi grafička kartica nije bila podržana, macOS 10.14 Mojave. Proces instalacije je znatno kraći nego u ranijim verzijama. Oduševilo me što je bluetooth adapter koji sam uvek do sad morao zasebno da podešavam proradio iz prve bez ikakvih dodatnih čačkanja. Tamna tema koju svi hvale je ...ok. Malo mi smetaju svetlije ivice na prozorima u nekim situacijama, ali je zato dock besprekoran. Stacks funkcija je zaista korisna, grupiše fajlove i foldere na desktopu u jednu ikonicu. Sistem radi standardno brzo čak i sa mojih mizernih 4GB RAM memorije. Primetio sam jedino da sistem za mnoge aplikacije javlja da su zastarele i da neće raditi na sledećim verzijama macOS-a.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

Imam ga oko godinu dana i nista ne znam da radim na njemu. Sve mi neobicno,i sto su sve komande na levoj strani i sto nece da me pusti na sva mesta gde kliknem,toliko da su mi ubacili chrome pa idem preko njega.Neobicno mi sasvim drugi izgled fb-a preko Safarija,ne umem ni novi tab da otvorim na njemu,ni najobicniji copy-paste ne znam.Jedino je dobro sto me ne napadaju nikakvi virusi i sl. pa majstor nije imao nikakva posla na njemu vec duzi period.

Najgore od svega je sto mi je to sin poklonio,cvrsto ubedjen da je mnogo lakse sa njim i stalno me pita 'jelda je bolje,jelda ti je lakse'..mhmmmm..:stid2:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Komande na Macu su malo drugacije. Ulogu koju na Windowsu ima Ctrl taster u Macu ima Command taster, a ulogu koju ima Alt taster ima Option taster. Tako da je kopiranje Command+C, paste je Command+V ili Command+Option+V na tastaturi. Oznacis tekst, Command+C, odes tamo gde zelis da nalepis tekst i pritisnes Command+V. Mozes i standardno preko misa ili touchpad-a, sve je isto kao na Windowsu.

Sto se tice komandi na levoj strani, moras da se naviknes, nema druge. Igraju skoro pa potpuno iste uloge kao na Windowsu. Zeleni taster siri prozor na ceo ekran ili dodeljuje programu celo novo okruzenje za prikaz (u zavisnosti od programa), takodje i smanjuje program natrag iz te pozicije, dok crveni gasi program potpuno ili ga spusta dole u dock. Ako zelis program bezuslovno potpuno da ugasis pritisnes Command+Q dok je aktivan na ekranu.

Ne znam kako ti je izgled FB razlicit u odnosu na ranije, Safari jako lepo prikazuje FB, bas nikakvih problema nema.... ne znam koji Mac imas, mozda ti je mali ekran, pokusaj da rasiris pomocu zelenog tastera, izgled fb mora da bude isti kao svuda.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ako ti je mozda problem rad sa touchpad-om (ona podloga za rad pstima ispod tastature, ne znam koliko si upoznata sa terminologijom), ona je tek krajnje jednostavna jer ima dosta precica koje mozes da koristis:

Skrolujes, tj. pomeras stranicu tako sto spustis dva prsta istovremeno na touchpad i pomeras ih gore-dole

Da oznacis neki tekst, pomeri kursor misa na taj deo teksta i napravi dupli klik prstom, dva puta brzo pritisni touchpad. Tri puta da bi oznacila ceo tekst.

Brzi (kratak) pritisak sa dva prsta bilo gde ti daje iste opcije kao desni klik misem

Upisacu jos ponesto ako se setim. Iskreno, i ne znam sve ove precice zato sto su mi postale deo prirode, radim ih bez razmisljanja

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Seti se,molim te,jos neceg ,ovo mi tako dobro dodje. Nemam mis,imam tu podlogu ali je ona meni ,bar mi se cini,krajnje neosetljiva.U stvari,ispod nje imamtipku za desni i levi klik.Tj.nema veze gde kliknes,nema desno levo,sve isto se desava.:nempojma: Ovo za kopiranje,mnogo ti hvala,sad cu da isprobam,nisam to umela niti znala. Evo sad sam probala,kad kliknem na njega,zaplavi recenicu celu na kojoj je kursor :ok:. Isprobacu sve to kasnije. Fb preko safarija je ooogroman ,jsvaka objava je preko celog ekrana,sasvim drugacije prikazuje i sam fb ,u levom uglu stoji naziv  i celom duzinom ekrana plava traka za logovanje.Pocetna strana mog naloga je takva da se one alatke s leve strane uopste ne vide,daje ih kao spisak posebno .Ne mogu da igram igrice na fb-ne otvara ih..sve to zajedno kad se skupilo ubacili su mi chrome :nempojma:...a da na safariju ne znam ni kako otvoriti novi tab,ako probam jednostavno prekriva prethodno sto sam imala otvoreno.. Hvala ti puno za ove  informacije :srce:

P.S. Nije mali ekran,dijagonala je 35cm,ne znam gde da vidim koji je,ima li neki gde se pominje br 10?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Daaaa... najvaznija precica - stavis dva prsta na touchpad i pomeranjem levo ili desno ides napred ili natrag po stranicama nekog dokumenta ili na internet stranici. :)

Moguce resenje za Safari:

- Zatvori Safari potpuno (Comand+Q ako je otvoren i u fokusu)

- Otvori Finder (ikonica foldera na docku)

- Nadji svoj home folder (ima malu ikonicu kucice na levoj strani Findera), odatle otvori Library Folder, pa onda Preferences. Nadji com.apple.Safari.plist i kopiraj ga na desktop, onda ga obrisi iz Preferences foldera. Ne brini, ovo je potpuno bezbedno.

- Pokreni Safari i isprobaj otvaranje tabova i mozda cak i FB.

- Ako je sve ok obrisi com.apple.Safari.plist sa desktopa. Ako nije, zatvori Safari i vrati com.apple.Safari.plist (prekopiraj ga natrag) u Preferences folder.

Izmenjeno od strane člana Morpheus
dva prsta, ne tri
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...