Idi na sadržaj

75 godina Politikinog Zabavnika


Preporučene poruke

“Dugo vremena bilo je poznato da smo list za sve od 7 do 77 godina. Javio se onda jedan gospodin od 78 i pitao: ‘Ja koji sam sad godinu stariji više ne smem da vas čitam?’ Odmah smo to promenili na ‘od 7 do 107 godina’”, kaže Zefirino Grasi, glavni i odgovorni urednik “Politikinog Zabavnika”

Pre 75 godina snimljeni su slavni filmovi “Prohujalo s vihorom”, “Poštanska kočija” i “Čarobnjak iz Oza”. Rođen je strip junak Betmen a preduzeće “Nestle” predstavilo je novi proizvod – “nes” kafu. Iste te 1939, 28. februara, nastao je i “Politikin Zabavnik”, piše Politika.

Više na: NS Portal Home

Čitaste li? Čitate li? :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Čitala - naravno :uredu:

Jedva čekala petak i to mi je bilo glavno štivo za vikend,

čak sam se otimala sa tatom za čitanjac :)

Volela sam sve rubrike i bukvalno sam čitala od početka do kraja...

Danas, moji dečaci odrastaju čitajući Mali zabavnik,

a kad još malo odrastu, čitaće i Politikin zabavnik :uredu:

Mali zabavnik je isti po sadržaju, samo više prilagođen deci do 12 godina (otprilike)

i oni zaista čitaju i čuvaju sve brojeve već dve godine unazad

i često se vraćaju da potraže neki članak u starijim brojevima...

Mamina deca, šta ćeš... :beyond:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Petak je bio svetac mog detinjstva.

Ustajao sam ranije, oblačio se na brzinu i trčao do kioska.

Svet bi stao dok ga neć bih pročitao od korica do korica.

Sa uživanjem i gustiranjem. Doručkovao bih nad njim, a onda se izvrnuo na krevet i ne bih ga ostavljao do poslednje stranice.

Sećam se jednog petka uopšte nije izašao, ne znam zašto, nego tek u subotu. Ako nisam 100 puta otišao do kioska nisam ni jednom. To je bio najtužniji petak u mom životu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Citao sam...i sad citam kad mi padne pod ruku...istina vrlo rijetko...prije mi je bio dosta bolji...sa Pajom Patkom na drugoj stranici i cini mi se sa Mikijem na zadnjoj...Hogarom na sestoj...no to je manje vazno...nego su stripovi unutra bili dosta bolji a i obimniji...pa se covejk nacita momacki...:)

E...neke 88...89...u ( a ne na) Novom Beogradu...dok bijah mladjan student jaaaa...jedna me je studentkinja voljelaaaa....:smeh: ponese me malo...:kez: khmmm na nekoj relaciji kojom nisam vise nikada u zivotu prosao...preko nekom parka...ja i moj rodjak...sretnemo covjeka koji je nosio dva velika sveznja Politikinih zabavnika...hmmm

Mimoidjosmo se...prodjosmo jedni mimo druge...nekih 30-40 metara...ne znam...a meni samo nesto zasvjetluca...i ja nista ne govoreci svom bratu (od ujaka) trk za onim covjekom...:)

I...stignem ga ja..."Oprostite...gdje ste krenuli sa tim"...pokazujem na zabavnik..."Na otkup starog papira"...kaze cova..."A koliko mislite dobiti za to sve"... pitam ja bez okolisavanja..."Znas decko...papir je nedavno poskupio...i nece biti manje od ..... " rece on...ha...pa to bi bilo recimo sadasnjih 2-3000 dinara...:)

Ja za dzep( a stvrno sad kad se sjetim...cudom se cudim da sam imao i bijele banke ikada za vrijeme studiranja) i izvadim pare i rekoh: "Evo vam pare...prodajte meni"...i on odmah dade...prebroji pare...pozdravi se i ode sav sretan kuci...:kez:

A ja sa dva dobrano teska sveznja... sa po 50 komada... uprtim samog sebe i rodjaka i u Studenjak...a tu su bili svi zabavnici koji su izasli 1985-i 1986 godine...:kez:

Sad vi mislite da sam ja bio kriv sto je neko od mog cimeraja izgubio godinu zbog toga...ali se grdno varate...:smeh: Ko je izgubio godinu... izgubio je zbog nekih drugih stvari...a sigurno ne zbog citanja zabavnika...:)

Izmenjeno od strane člana vojo
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Okačio sam temu, ali nemam čime da doprinesem. Osim da kažem da nisam čitao. :lol: Tamo daleko on nije bio tako popularan kao ovde (ili možda grešim?), u svakom slučaju retko sam ga viđao i kupovao. Nemojte da me bijete, ali ni stripove nikad nisam baš nešto naročito voleo. Po vašim komentarima vidim (znam) da sam štošta propustio. :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A da li znate da je u staroj Jugoslaviji, sedamdesetih godina Zabavnik izlazio i na latinici, ali i na slovenačkom jeziku? :)

Tih godina sam odlazio kod bake u Ljubljanu i vidjao sam ga na kioscima.

Mislim da je to jedini naš časopis koji je imao takav tretman...

A sad pročitah da je tada imao i tiraž od 330 000 primeraka! :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moji majka i deda su imali Zabavnike od prvog broja.

Sve je to bilo uredno poslagano, još dok je izgledao kao "Borba"..:kez:

Nije nam baš rado davala da čitamo te stare brojeve da se ne raspadnu, ali kako je bila meka prema nama unucima, znali smo kako da je privolimo da nam dozvoli taj užitak.

Danas su oni kod jedne od tetaka kako antikviteti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...