Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Dzem od sljiva

Recept za džem:

6kg šljiva,

2kg šećera,

200gr čokolade za jelo i kuvanje,

0,5dl ruma.

Šljive očistiti i usitniti i redjati u šerpu. Posipati šećerom. Šerpu staviti u rernu na 200 stepeni dok ne proključa. Onda smanjiti na 150 stepeni i povremeno mešati još 4 sata.

U vruću smesu dadati čokoladu i rum i dobro promešati. Džem sipati u vruće tegle.

Obavezni sastojci van recepta:

Malo smeha i puno ljubavi!

Prijatno!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Jedan savet za kuvanje pekmeza. Na plotnu stavite 12 metalnih čepova od piva. U sredinu stavite 4 a ostale rasporedite u krug po ivici plotne. Rebrastu stranu čepa stavite na plotnu a ravnu okrenite na gore i na njih položite šerpu. Ovakvim kuvanjem stvara se vazdušni jastuk između šerpe i plotne i pekmez neće zagoreti. Ovakvim kuvanjem čak ne morate puno smanjivati temperaturu na kojoj kuvate pekmez.

Kako da vakumirate pekmez? Kad naspete vruć pekmez u teglu, brzim pokretom, okrenete teglu naopačke i vratite. Gotovo! Vakumirano 100%.

Oprobano :beyond:

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

...

Kako da vakumirate pekmez? Kad naspete vruć pekmez u teglu, brzim pokretom, okrenete teglu naopačke i vratite. Gotovo! Vakumirano 100%.

Oprobano :beyond:

Oprobano?! I nije ti se ništa prosulo?!? :blink:

Msm, imam utisak da bi ja sve pros'o i da bi mi žena ruke pricvrljila na one čepove, kad ne bi posle sipanja, a pre okretanja, teglu zatvorio poklopcem. :liza:

20110525zimnicazenoooo.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ijuuuuuuuu stvarno sam nepažljiva!! C..c..c..c.c..

E 'vako. Jako je bitno da teglu držiš umotanu u krpu, jerbo će posle trebati da ti se ljube prstići da prođe....ondaK desnom rukom doooooooooobro privrneš onaj metalni poklopac, duboko udahneš vasduh, prekrstiš se u mislima i kažeš: "SAD!" Cap...cap......gotoJooooooooooo :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Pekmez od višanja

Kako su moje višnje rane, ja sam taj posao obavila, pa evo da napišem recept. Ovo je starinska varijanta pripremanja prilikom koje se odmah dobija i sok od višanja. Malo je sproriji postupak, ali je savršen.

Na 1 kg voća dodaje se 300 gr šećera.

Voće se sjedini sa šećerom, i stavi da proključa. Kada smesa počne da ključa, sipaćom kašikom vaditi sok koji višnje puštaju i sipati u drugi sud. Ovaj sok kuvati dok ne ispari jedna trećina tečnosti. Sipati malo konzervansa i nalivati u flaše. Dok se sok ukuvava onaj ostatak višanja ukuvavate do željene gustine, vruć pekmez sipate u tegle i vakumirate. U pekmez ne stavljam konzervans, a kada se načne tegla, u frižideru može da stoji još neko vreme.

Ukoliko višnje čištite od koštice onom mašinicom, pa vam koja koštica promakne ne nervirajte se previše. Koštice će tokom kuvanja isplivati na površinu i viljuškom ih povadite.

Ako nista zagrejali flaše pre sipanja soka u njih, levak stavite na rub flaše i sipajte sok pokao po ivici flaše da vam ne pukne.

Da bi vam bio jasniji rezultala-od 7 kg višanja, dobije se 4 litre soka ( sirupa) i 3 tegle pekmeza.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Liker od visanja

Znaći:

1 kg visanja

1 kg secera

1L rakije (komovica)

1 sipka vanile

Visnje dobro oprati pa poredjati naizmenicno sa secerom u vecu teglu, zaliti rakijom, staviti vanilu, dobro zaklopiti i staviti da stoji na suncu 3 nedelje. Protresti povremeno.

Posle odlezavanja procediti liker u flase, mogu da se metnu i visnje u flasu a mogu i da se iskoriste za kolace.

Varijanta sa zelenim orasima je slicna s tim da se izmeri 40 komada oraha i pola od tezine se metne secer, pola med. Isto ide na chvarenje na suncu ali 6 nedelja.

Moja komsinica prvo stavi na lezanje visnje i secer pa na kraju doda rakiju, ja sam dodala odmah jer sam tu varijantu konzumirala i svidelo mi se.

Aj pa javljam kako je ispalo..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

ORAHOVAČA

Ja pravim malo drugačiju varijantu.

13 zelenih oraha presečenih na 4.

300 gr šećera

kora od 1 limuna

1 šipka vanile

1 litar rakije

Ostaviti na suncu 6 nedelja. Procediti i uživati.

Liker od višnje je sličan tvoj receptu, ali manje šećera oko 300 grama na jednu flašu od litre sa širokim otvorom. Višnje napunim 2/3 flaše i ostavim na suncu isto 6 nedelja.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Liker od višnje je sličan tvoj receptu, ali manje šećera oko 300 grama na jednu flašu od litre sa širokim otvorom. Višnje napunim 2/3 flaše i ostavim na suncu isto 6 nedelja.

Pa dodje mu skoro pa na isto, ne mere stati u litarsku flasu vise od pola kile visanja i 300 gr sekera, a da ne premasi 2/3 zapremine.. Kod mene je kilo na kilo, jedino sto se mora rabiti 5olitarska tegla da bi sve stalo.. Nego mene sad brine ovo nalevanje rakijom.. Vidim da vecina stavlja shishu na kraju, ja sam stavila odmah. :conf:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Možda nisam bila baš sasvim jasna....pa se izvinjavam. I ja stavim odmah višnje. Tačnije rečeno. Višnje-šećer-višnje-šećer i onda nalijem rakiju. Zatvorim flašu i povremeno promućkam da se šećer otopi.

Da, orahovača mora ići u veliku 5-litarsku teglu da bi sve stalo. Nju isto povremeno promućkati da bi se šećer otopio.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mene su tako ucili, pa tako i ja radim. 40 dana na suncu da dobro provri....pa na kraju rakija.

Cak sam cuo od prijateljice koja slaze redom sezonsko voce kako stize (tresnje, visnje, maline, kupine) da isto rakijom zaliva na samom kraju.

Bas me zanima Lili kako ce ti ispasti...da javis obavezno! :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Kasno sam videla ovo tvoje pitanje....evo jedan odličan starinski recept.

SLATKO OD JAGODA

Sastojci:

1 kg. jagoda

1 kg. šećera

Dobro oprane i proceđene jagode preliti sa šećerom u šerpi u kojoj ćete kuvati slatko. Ostaviti u frižider da odstoje oko 20 sati, može i manje (dovoljno je preko noći). Jagode odpuste svoj sok i šećer se rastopi, mada ne skroz. Staviti na vatru da se kuva slatko. U početku blago kašikom samo malo promešati da se ne bi jagode izgnjavile. Kada se otopi šećer i počne da vri više ne mešati već samo prodrmati šerpu. Dok se kuvaju izlazi pena koju treba skidati. Kuvati na blagoj vatri, ali da slatko stalno vri. Posle možda nekih 40 minuta uzeti dve do tri kašike soka iz slatka, sipati u tanjir prohladiti napolju da bi proverili da li je slatko kuvano. Proverava se tako što kašikom zahvatimo sok, podignemo kašiku i izlijemo nazad u tanjir. Sa kašike treba da izlaze dve mlaza soka, ako samo kaplje ili curi onda treba još dokuvati. Kada je kuvano prekriti ga mokrom isceđenom krpom i ostaviti da se dobro ohladi. Sipati ga u dobro oprane tegle i zatvoriti.

Izmenjeno od strane člana Malena
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

AJVAR

-20 kg paprike

-3 kg plavog patlidžana

-6 dcl ulja

-4 kašike soli

-4 dcl sirćeta

-1 konzervans

Paprike i patlidžan ispeći o očistiti. Samleti na mašni na meso. Na dno šerpe sipati ulje, dodati papriku, patildžan, so, sirće i ukuvavati na šporetu. Kad se ajvar zgusnuo dodati konzervans. Vruć ajvar sipeti u tople tegle, zatvoriti metalnim poklopicima i vakumirati naglim okretanjem tegle.

Od ove količine bude 12-13 tegli od 750 gr.

Za ljubitelje ljutog evo recept za ljutenicu.

LJUTENICA

-15. kg paprike

-5 kg paradajsa (ili 4 litre ceđenog soka od paradajsa)

-600 ml sirćeta

-8,5 kašika soli

-150 gr šećera

-250 ml ulja

-50 ljutih papirka-presne ( ja sam stavljala po 75 za mog „nebaždarenog” supruga)

-4 veze peršun lista

-250 gr belog luka

-2 konzervansa

Papriku ispreći, oljuštiti i očistiti od semenki (lakša varijanta ja ked ih pečete već očišćene od semenki). Očišćene paprike staviti u mrežasti džak da se ocedi preko noći. Paradajs ispasirati, staviti u veliki sud. Umesto pasiranja paradajsa, možete kupiti gotov pasirani ceđeni sok od paradajsa. U ovom slučaju je potrebno 4 litre takvog soka. U njega dodati ulje, sirće, so, šećer, i kuvati da dobije gustinu (na pola od gustine za sos). Papriku iseckati na rezance pa dodati u paradajs. U ovo dodati sitno iseckani beli luk i seckani peršun list. Ljutu papriku iseći na kolutove (ona se ne peče!)i kuvati dok se ne zgusne. Sipati toplo u tople tegle. Napunjene tegle zapeći u rerni da se uhvati "korica." Kada je zapečeno, preko korice u vrele tegle naliti tek malo ulja da prelije tu zapečenu koricu i tek tada zatvoriti. Ljutenicu ne vakumirati kao ajvar.

Prijatno.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 godina kasnije...

Lovačka salata

 

2 kg paradajza oljuštiti i iseći na kockice

1/2 kg šargarepe iseći na kockice

1 dl sirćeta

2 dl ulja

kesica bibera

3-5 lovorova lista

3 kašike soli

150 gr šećera

 

Sve to kuvati sat vremena, 

potom izvaditi lovorove listove

i dodati

 

3 kg paprike seckane na kockice

1 konzervans

 

i kuvati još sat vremena.

voditi računa da se paprika ne raskuva.

 

Sipati vruće u tegle, 

Vakumirati naglim okretanjem tegle.

 

Salata ide odlično uz šnicle kao prilog.

Ko voli da bude kiselije, po tačnom receptu ide 3 dl sirćeta,

ali je meni to jaaaaakooo bilo kiselo,

pa sam smanjila na 1 dl.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Smucks...probacemo jos danas...samo kako to ide vakumiranje sa okretanjem tegle... :)

 

Nema na čemu :)

Možeš da probaš ukus, pa ako želiš da bude kiselije, ti dodaj još sirćeta...

 

nije rekla da teglu treba zatvoriti, okrenes naopacke i vratis  :laugh:

 

:beyond:

mislim da se to podrazumeva...

i još jedna stvar se podrazumeva - mora biti metalni poklopac, a ne oni plastični, jer će biti jaaaaakooo neprijatno :gone:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...