Skoči na sadržžaj


Menjaj Kafanicu Kafanica

Morpheus (21 July 2014 - 06:26 PM) veče :lol:
vesticara (21 July 2014 - 06:22 PM) e što mi drago što taj najveći brljbivac ovog puta nisam JA!!! i daaa dobro veče
Morpheus (21 July 2014 - 04:59 PM) moralo je negde dizbije iz mene :hhh:
Smucalica (21 July 2014 - 04:31 PM) šefe.... :lol:
Smucalica (21 July 2014 - 04:31 PM)
Smucalica (21 July 2014 - 04:31 PM) čitam šta piše ovde i smejem se...
Morpheus (21 July 2014 - 10:15 AM) :kafa:
Morpheus (20 July 2014 - 08:28 PM) :D
Goga (20 July 2014 - 08:20 PM) Sada više ništa ne fercera. :v
Goga (20 July 2014 - 08:12 PM) Super je.
Morpheus (20 July 2014 - 08:07 PM) tako je došlo, meni se učinilo zanimljivo pa nisam menjao
Goga (20 July 2014 - 08:04 PM) Odlična je stvar što nam je kafanica vidljiva, koji god pdf da otvorimo.
Goga (20 July 2014 - 08:03 PM) Sada sam i ja gledala. Možeta pesmica i na fUn stranicu.
Morpheus (20 July 2014 - 08:02 PM) sad sam probao onaj tvoj video
Morpheus (20 July 2014 - 08:02 PM) rade mi normalno na forumu sad
Morpheus (20 July 2014 - 08:02 PM) ja sam kod sebe nešto zeznuo malopre, pritisnuo pogrešan taster pa isključio
Goga (20 July 2014 - 08:01 PM) a.. a sada sam gledala - youtube na forumu mi na forumu ne ferceraju.
Morpheus (20 July 2014 - 07:59 PM) to je obaveštenje koliko članova je aktivno u kafanici :)
Goga (20 July 2014 - 07:56 PM) Na IPB Shoutboxu su mi iskočile notifikacije.
Zato sam i svratila do kafanice, inače ne bih - znaš me :lol:
Rade mi youtube.
Morpheus (20 July 2014 - 07:54 PM) kakve?

Fotografija
- - - - -

Zimnica


14 odgovora na ovu temu

#1 OFFLINE   gresan

gresan

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 2406 poruka

Napisano 24 May 2011 - 09:13 PM

Dzem od sljiva

Recept za džem:



6kg šljiva,

2kg šećera,

200gr čokolade za jelo i kuvanje,

0,5dl ruma.



Šljive očistiti i usitniti i redjati u šerpu. Posipati šećerom. Šerpu staviti u rernu na 200 stepeni dok ne proključa. Onda smanjiti na 150 stepeni i povremeno mešati još 4 sata.



U vruću smesu dadati čokoladu i rum i dobro promešati. Džem sipati u vruće tegle.



Obavezni sastojci van recepta:



Malo smeha i puno ljubavi!



Prijatno!
  • stiklica se ovo sviđa.

Budi svoj. Život je isuviše kratak da bi bio nečija kopija.


#2 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 25 May 2011 - 04:46 AM

Jedan savet za kuvanje pekmeza. Na plotnu stavite 12 metalnih čepova od piva. U sredinu stavite 4 a ostale rasporedite u krug po ivici plotne. Rebrastu stranu čepa stavite na plotnu a ravnu okrenite na gore i na njih položite šerpu. Ovakvim kuvanjem stvara se vazdušni jastuk između šerpe i plotne i pekmez neće zagoreti. Ovakvim kuvanjem čak ne morate puno smanjivati temperaturu na kojoj kuvate pekmez.

Kako da vakumirate pekmez? Kad naspete vruć pekmez u teglu, brzim pokretom, okrenete teglu naopačke i vratite. Gotovo! Vakumirano 100%.

Oprobano :beyond:

Izmenio vesticara, 25 May 2011 - 04:54 AM.

  • ELA se ovo sviđa.
Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika

#3 OFFLINE   Adrijan

Adrijan

    Moderator

  • Moderators
  • 2640 poruka
  • LocationSombor

Napisano 25 May 2011 - 07:42 AM

...

Kako da vakumirate pekmez? Kad naspete vruć pekmez u teglu, brzim pokretom, okrenete teglu naopačke i vratite. Gotovo! Vakumirano 100%.

Oprobano :beyond:


Oprobano?! I nije ti se ništa prosulo?!? :blink:


Msm, imam utisak da bi ja sve pros'o i da bi mi žena ruke pricvrljila na one čepove, kad ne bi posle sipanja, a pre okretanja, teglu zatvorio poklopcem. :liza:

Posted Image


Okačena slika
Volim prijateljski da karam, bez obaveze da mi se uzvrati. © Maski :pipi:


#4 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 26 May 2011 - 07:00 PM

Veruj mi na reč, ništa se nije prosulo. :lol: i što je još zanimljivije jako je jednostavno, samo treba biti brz...:lol:





nekada i brzina izaziva osmeh :roll:
Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika

#5 OFFLINE   Adrijan

Adrijan

    Moderator

  • Moderators
  • 2640 poruka
  • LocationSombor

Napisano 26 May 2011 - 07:05 PM

Opet ti ne reče, a ja nisam baš direktno ni pitao, da li pre okretanja treba zavrnuti poklopac na teglu? :zavesa:

Okačena slika
Volim prijateljski da karam, bez obaveze da mi se uzvrati. © Maski :pipi:


#6 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 26 May 2011 - 07:19 PM

Ijuuuuuuuu stvarno sam nepažljiva!! C..c..c..c.c..

E 'vako. Jako je bitno da teglu držiš umotanu u krpu, jerbo će posle trebati da ti se ljube prstići da prođe....ondaK desnom rukom doooooooooobro privrneš onaj metalni poklopac, duboko udahneš vasduh, prekrstiš se u mislima i kažeš: "SAD!" Cap...cap......gotoJooooooooooo :kez:
Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika

#7 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 07 June 2011 - 08:00 PM

Pekmez od višanja



Kako su moje višnje rane, ja sam taj posao obavila, pa evo da napišem recept. Ovo je starinska varijanta pripremanja prilikom koje se odmah dobija i sok od višanja. Malo je sproriji postupak, ali je savršen.

Na 1 kg voća dodaje se 300 gr šećera.
Voće se sjedini sa šećerom, i stavi da proključa. Kada smesa počne da ključa, sipaćom kašikom vaditi sok koji višnje puštaju i sipati u drugi sud. Ovaj sok kuvati dok ne ispari jedna trećina tečnosti. Sipati malo konzervansa i nalivati u flaše. Dok se sok ukuvava onaj ostatak višanja ukuvavate do željene gustine, vruć pekmez sipate u tegle i vakumirate. U pekmez ne stavljam konzervans, a kada se načne tegla, u frižideru može da stoji još neko vreme.

Ukoliko višnje čištite od koštice onom mašinicom, pa vam koja koštica promakne ne nervirajte se previše. Koštice će tokom kuvanja isplivati na površinu i viljuškom ih povadite.
Ako nista zagrejali flaše pre sipanja soka u njih, levak stavite na rub flaše i sipajte sok pokao po ivici flaše da vam ne pukne.

Da bi vam bio jasniji rezultala-od 7 kg višanja, dobije se 4 litre soka ( sirupa) i 3 tegle pekmeza.
Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika

#8 OFFLINE   Lillith

Lillith

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 731 poruka

Napisano 09 June 2011 - 09:44 AM

Liker od visanja

Znaći:
1 kg visanja
1 kg secera
1L rakije (komovica)
1 sipka vanile

Visnje dobro oprati pa poredjati naizmenicno sa secerom u vecu teglu, zaliti rakijom, staviti vanilu, dobro zaklopiti i staviti da stoji na suncu 3 nedelje. Protresti povremeno.
Posle odlezavanja procediti liker u flase, mogu da se metnu i visnje u flasu a mogu i da se iskoriste za kolace.

Varijanta sa zelenim orasima je slicna s tim da se izmeri 40 komada oraha i pola od tezine se metne secer, pola med. Isto ide na chvarenje na suncu ali 6 nedelja.

Moja komsinica prvo stavi na lezanje visnje i secer pa na kraju doda rakiju, ja sam dodala odmah jer sam tu varijantu konzumirala i svidelo mi se.
Aj pa javljam kako je ispalo..

#9 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 09 June 2011 - 09:47 AM

ORAHOVAČA



Ja pravim malo drugačiju varijantu.

13 zelenih oraha presečenih na 4.
300 gr šećera
kora od 1 limuna
1 šipka vanile
1 litar rakije

Ostaviti na suncu 6 nedelja. Procediti i uživati.

Liker od višnje je sličan tvoj receptu, ali manje šećera oko 300 grama na jednu flašu od litre sa širokim otvorom. Višnje napunim 2/3 flaše i ostavim na suncu isto 6 nedelja.
Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika

#10 OFFLINE   Lillith

Lillith

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 731 poruka

Napisano 09 June 2011 - 11:28 AM

Liker od višnje je sličan tvoj receptu, ali manje šećera oko 300 grama na jednu flašu od litre sa širokim otvorom. Višnje napunim 2/3 flaše i ostavim na suncu isto 6 nedelja.


Pa dodje mu skoro pa na isto, ne mere stati u litarsku flasu vise od pola kile visanja i 300 gr sekera, a da ne premasi 2/3 zapremine.. Kod mene je kilo na kilo, jedino sto se mora rabiti 5olitarska tegla da bi sve stalo.. Nego mene sad brine ovo nalevanje rakijom.. Vidim da vecina stavlja shishu na kraju, ja sam stavila odmah. :conf:

#11 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 09 June 2011 - 01:06 PM

Možda nisam bila baš sasvim jasna....pa se izvinjavam. I ja stavim odmah višnje. Tačnije rečeno. Višnje-šećer-višnje-šećer i onda nalijem rakiju. Zatvorim flašu i povremeno promućkam da se šećer otopi.
Da, orahovača mora ići u veliku 5-litarsku teglu da bi sve stalo. Nju isto povremeno promućkati da bi se šećer otopio.
Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika

#12 OFFLINE   gresan

gresan

    Advanced Member

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 2406 poruka

Napisano 09 June 2011 - 01:07 PM

Mene su tako ucili, pa tako i ja radim. 40 dana na suncu da dobro provri....pa na kraju rakija.
Cak sam cuo od prijateljice koja slaze redom sezonsko voce kako stize (tresnje, visnje, maline, kupine) da isto rakijom zaliva na samom kraju.
Bas me zanima Lili kako ce ti ispasti...da javis obavezno! :)

Budi svoj. Život je isuviše kratak da bi bio nečija kopija.


#13 OFFLINE   lenjivica

lenjivica

    Moderator

  • Moderators
  • 1601 poruka

Napisano 09 June 2011 - 04:10 PM

Jel zna neko kako se pravi slatko od jagoda :srce: ? Da imam onako izjutra sa rakijicom i slatko :balavi:

Nuzna je mera u svemu.


#14 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 25 August 2011 - 12:09 PM

Kasno sam videla ovo tvoje pitanje....evo jedan odličan starinski recept.

SLATKO OD JAGODA



Sastojci:
1 kg. jagoda
1 kg. šećera

Dobro oprane i proceđene jagode preliti sa šećerom u šerpi u kojoj ćete kuvati slatko. Ostaviti u frižider da odstoje oko 20 sati, može i manje (dovoljno je preko noći). Jagode odpuste svoj sok i šećer se rastopi, mada ne skroz. Staviti na vatru da se kuva slatko. U početku blago kašikom samo malo promešati da se ne bi jagode izgnjavile. Kada se otopi šećer i počne da vri više ne mešati već samo prodrmati šerpu. Dok se kuvaju izlazi pena koju treba skidati. Kuvati na blagoj vatri, ali da slatko stalno vri. Posle možda nekih 40 minuta uzeti dve do tri kašike soka iz slatka, sipati u tanjir prohladiti napolju da bi proverili da li je slatko kuvano. Proverava se tako što kašikom zahvatimo sok, podignemo kašiku i izlijemo nazad u tanjir. Sa kašike treba da izlaze dve mlaza soka, ako samo kaplje ili curi onda treba još dokuvati. Kada je kuvano prekriti ga mokrom isceđenom krpom i ostaviti da se dobro ohladi. Sipati ga u dobro oprane tegle i zatvoriti.


Izmenio Malena, 25 August 2011 - 07:44 PM.

Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika

#15 OFFLINE   vesticara

vesticara

    Nešto sam 'tela...

  • Members
  • ZnačkicaZnačkicaZnačkica
  • 5117 poruka

Napisano 25 August 2011 - 10:36 PM

AJVAR



-20 kg paprike
-3 kg plavog patlidžana
-6 dcl ulja
-4 kašike soli
-4 dcl sirćeta
-1 konzervans


Paprike i patlidžan ispeći o očistiti. Samleti na mašni na meso. Na dno šerpe sipati ulje, dodati papriku, patildžan, so, sirće i ukuvavati na šporetu. Kad se ajvar zgusnuo dodati konzervans. Vruć ajvar sipeti u tople tegle, zatvoriti metalnim poklopicima i vakumirati naglim okretanjem tegle.

Od ove količine bude 12-13 tegli od 750 gr.


Za ljubitelje ljutog evo recept za ljutenicu.

LJUTENICA



-15. kg paprike
-5 kg paradajsa (ili 4 litre ceđenog soka od paradajsa)
-600 ml sirćeta
-8,5 kašika soli
-150 gr šećera
-250 ml ulja
-50 ljutih papirka-presne ( ja sam stavljala po 75 za mog „nebaždarenog” supruga)
-4 veze peršun lista
-250 gr belog luka
-2 konzervansa

Papriku ispreći, oljuštiti i očistiti od semenki (lakša varijanta ja ked ih pečete već očišćene od semenki). Očišćene paprike staviti u mrežasti džak da se ocedi preko noći. Paradajs ispasirati, staviti u veliki sud. Umesto pasiranja paradajsa, možete kupiti gotov pasirani ceđeni sok od paradajsa. U ovom slučaju je potrebno 4 litre takvog soka. U njega dodati ulje, sirće, so, šećer, i kuvati da dobije gustinu (na pola od gustine za sos). Papriku iseckati na rezance pa dodati u paradajs. U ovo dodati sitno iseckani beli luk i seckani peršun list. Ljutu papriku iseći na kolutove (ona se ne peče!)i kuvati dok se ne zgusne. Sipati toplo u tople tegle. Napunjene tegle zapeći u rerni da se uhvati "korica." Kada je zapečeno, preko korice u vrele tegle naliti tek malo ulja da prelije tu zapečenu koricu i tek tada zatvoriti. Ljutenicu ne vakumirati kao ajvar.

Prijatno.
Kad bih se mogla vratiti u mladost, počinila bih opet iste greške i ludosti, ali malo ranije. Okačena slika



Odgovori na ovu temu



  


0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika